Massarresteringar i Hongkong i skuggan av COVID-19

18 april, 2020

Medan omvärldens fokus ligger på COVID-19, dras tumskruvarna åt ytterligare i Hongkong. I dag har minst 14 stycken pro-demokratiska politiker, aktivister och affärsmän arresterats. Det är sannolikt det största antalet arresteringar av profilerade pro-demokratiska personer någonsin på en och samma dag i Hongkong.

Bland de 14 personerna finns bland annat mediemogulen Jimmy Lai och den tidigare parlamentsledamoten Leung Kwok-hung, bättre känd som ”long hair”. Samtliga är misstänkta för att ha medverkat vid olagliga protester under fjolårets långdragna proteströrelse i Hongkong. Specifikt pekas demonstrationer på tre olika datum, bland annat Kinas nationaldag 1 oktober, ut som olagliga.

Massarresteringarna har ägt rum under eftermiddagen lokal tid, och därför finns ännu inte all information om situationen. Givetvis ses händelsen som ett försök att tysta opposition mot Pekings ökade inflytande. South China Morning Post citerar ett par pro-demokratiska politiker som har uttalat sig om det inträffade:

At the Legislative Council, opposition lawmakers accused police of acting on recent criticism of the bloc from Beijing’s liaison office.

Democratic Party chairman Wu Chi-wai said the arrests were intended to silence dissent, but he vowed the pan-democrats would resist and fight back.

“The timing is too much of a coincidence. In the past week, the liaison office, the Hong Kong and Macau Affairs Office, officials and political veterans have criticised us and warned us about national security issues,” he said.

Council Front lawmaker Claudia Mo Man-ching accused the government and police of “playing along with a script written by Beijing”.

Hong Kong Free Press konstaterar att fem av de arresterade kommer från partiet The League of Social Democrats, som är utpräglat pro-demokratiska och på olika vis jobbat för att hindra Pekings ökade inflytande i Hongkong. Enligt partiets hemsida är de fyra misstänkta för att ha organiserat otillåtna demonstrationer under föregående höst.

Arresteringarna kommer efter nya påtryckningar tidigare denna från Peking gällande den politiska situationen i Hongkong. Bland annat anklagas pro-demokratiska parlamentsledamöter för att genom ”skadligt långpratande” ha hindrat en valprocess i parlamentet.

Såväl Hong Kong and Macau Affairs Office (HKMAO) i Peking som Liasion Office, kommunistpartiets högsta kontor i Hongkong, varnade i veckan de pro-demokratiska lagstiftarnas för deras så kallade ovilja att samarbeta i hårda ordalag, rapporterar Hong Kong Free Press:

The HKMAO said that, as Hong Kong struggles to curb the coronavirus outbreak, lawmakers should prioritise public interests and collaborate with the government and other sectors during this difficult time. However, some opposition legislators had used “dirty tricks” to paralyse the legislature, which is no different to the mentality of “scorched-earth politics,” it said, adding that such behaviour might breach lawmakers’ oath of office and be considered as misconduct in public office.

“This kind of malicious filibustering behaviour amounts to a blasphemy of the duties of legislators. Not only does this fail the great trust of voters, it is also causes arbitrary damage to the overall interests of Hong Kong,” a spokesperson of the Liaison Office said.

Pro-demokratiska politiker har svarat på kritiken med att den valprocess av en ordförande som pågår i parlamentet enligt lag helt och hållet är Hongkongs interna politiska ensak.

Vidare har såväl tjänstemän i Peking so lokala pro-kinesiska politiker denna vecka återigen höjt rösterna i krav på att införa en kinesisk nationell säkerhetslag i Hongkong, vilket skulle innebära kraftigt förminskat utrymme för all form av politiska och civila rättigheter i staden.

Peking har försökt iföra denna nationella säkerhetslag i Hongkong ända sedan överlämningen från Storbritannien. Redan 2003 resulterade ett förslag om denna lag i massiva protester, som tvingade den dåvarande regeringschefen Tung Chee-hwa att avgå i förtid.

Den nationella säkerhetslagen skulle på många vis innebära slutet för Hongkongs status som en sista kinesisk utpost av politiska fri- och rättigheter. Argumentet för att införa lagen denna gång är påstådda bevis om att USA ska ha legat bakom förra årets proteströrelse i Hongkong:

I september äger ett mycket viktigt val till Hongkongs parlament rum, där det ser ut som att pro-demokratiska politiker kommer lyckas mycket bra och kanske även få majoritet i den lagstiftande församlingen.

Det ökade stödet för stadens pro-demokratiska politiker kunde tydligt ses i de lokalval som hölls i november i fjol efter flera månader av protester.

Såväl Peking som de sittande pro-kinesiska politikerna i Hongkongs regering är nervösa för att parlamentet på laglig väg ska fyllas med lagstiftare som motsätter sig Pekings ökade inflytande över staden. Därför kommer man gå långt för att på olika vis försvåra för stadens pro-demokratiska politiker och aktivister.

Dagens massarresteringar är sannolikt bara början på en förföljelse som kommer pågå fram till september. I skuggan av COVID-19 kan detta smidigt nog också ske utan det rampljus som förra årets proteströrelse gavs i medier och av myndigheter och organisationer världen över.

Några reaktioner från Twitter:

Kinamedias nya artiklar direkt till din inkorg

Gör som 765 andra, prenumerera du med.

Translate article

Kinamedias nya artiklar till din inkorg helt gratis

Gör som 765 andra, prenumerera du med.