VIDEO: Man som i går knivhögg polis arresterad på Hongkongs flygplats

2 juli, 2020

Sedan proteströrelsen i Hongkong blev våldsam under förra sommaren, har det vid flera tillfällen gått att se hur stadens demonstranter tar stora risker för att hindra sina vänner från att bli arresterade. Många gånger har man lyckats få varandra ur polisens grepp genom snabba attacker mot polismän som är i färd med att brotta ner någon demonstrant.

Efter att den nationella säkerhetslagen antogs i veckan, så har sådana attacker mot polis givetvis blivit långt mer riskfyllda. Ändå kunde man se dem ske under gårdagens protester, med inslag av frustration och mått av våld som inte synts särskilt ofta tidigare.

Exempelvis så högg en demonstrant en polis i axeln med vad som antas vara en mindre kniv, då polisen i fråga försökte genomföra en arrestering. På videon nedan från Hong Kong Free Press så syns hugget tydligt; det skedde bakifrån samtidigt som flera andra demonstranter med slag och drag försökte hindra gripandet.

Det syns även tydligt hur demonstranten som håller på att arresternas kan slipa iväg, samtidigt som polisen ramlar samman på gatan innan han reser sig upp för att ropa efter hjälp och vård. Se polismannens skador på bilden nedan.

Men det är inte bara demonstranterna som är effektiva, utan även polisen. Hong Kong Free Press rapporterade i dag hur förövaren greps på Hongkongs flygplats, då han försökte lämna staden och flyga till Storbritannien. Mannen, som är i 20-årsåldern, kommer sannolikt få ett mycket långt fängelsestraff.

Ett långt straff kommer säkert även den man som under gårdagen körde sin motorcykel rätt in i en samling poliser få. Se en video av incidenten nedan, som enligt uppgift ska ha orsakat tre poliser skador på händer och knän.

Som jag skrev under gårdagen så skedde närmare 400 arresteringar under protesterna 1 juli, den första dagen med Hongkongs nationella säkerhetslag på plats. Något tiotal av dessa skedde med den nya lagen som förevändning; bland annat ungdomar som haft klistermärken på väskor och mobiltelefoner med budskapet att Hongkong borde vara självständigt.

Med all säkerhet kommer många fler sådana arresteringar att ske framöver. Vid sidan av flaggor, klistermärken och t-shirt så likställs nu även slogans rörande Hongkongs självständighet med secession.

I dag meddelades att ramsan ”Liberate Hong Kong – revolution of our times” (光復香港 世代革命) nu är olaglig under den nya säkerhetslagen. Den som reciterar denna mycket välanvända slogan riskerar nu att dömas till upp till livstids fängelse.

Det återstår att se om händelser som knivhugget och motorcykelturen ovan är sista handlingar av desperation, eller början på ett mönster där alltmer uppgivna demonstranter tar till allt med extrema metoder, riskerna till trots.

Kinamedias nya artiklar direkt till din inkorg

Gör som 765 andra, prenumerera du med.

Translate article

Kinamedias nya artiklar till din inkorg helt gratis

Gör som 765 andra, prenumerera du med.