Massarresteringar i Hongkong då flaggor och klistermärken nu är olagliga

1 juli, 2020

Detta var en rubrik som jag verkligen hoppades att jag aldrig skulle behöva skriva. Men sedan den nationella säkerhetslagen infördes i Hongkong vid midnatt i går, så har hundratals personer arresterats, varav flera för att ha hållit i en flagga eller innehaft klistermärken som över natten gjorts olagliga.

För bakgrund om själva lagen, läs gärna denna artikel jag skrev för Expressen i dag, eller lyssna på detta avsnitt av podden Amerikanska nyhetsanalyser där jag pratar om ämnet i en dryg halvtimme.

Det har varit en lång dag, med flera intervjuer och samtal samt mycket läsning. Tänkte ändå som avrunda med ett kortare inlägg här på InBeijing om de arresteringar som gjorts under den första dagen som Hongkongs nya nationella säkerhetslag varit på plats.

1 juli är årsdagen av Hongkongs överlämning från Storbritannien till Kina, och tillika en traditionell dag gör stadens invånare att ge sig ut och protestera. Dagen har alltid fungerat lite som en temperaturmätare på befolkningens nöje eller missnöje med den politiska situationen.

Vid de tillfällen då inga direkta politiska förehavanden ligger och skaver, så har antalet deltagare för de årliga 1 juli-demonstrationerna kunnat räknas i tiotusental. Men då en nationell säkerhetslag höll på att införas 2003, så tog sig en halv miljon människor ut på gatorna för att protester. Likaledes var det omkring en halv miljon som gick man ur huse även förra året, för att visa missnöje med det utlämningsavtal som fick fjolårets proteströrelse att utbryta.

Antalet förväntades bli mycket mindre i dag, på grund av såväl corona som den nya nationella säkerhetslagen. Icke desto mindre gav sig tusentals demonstranter ut på gatorna för att protestera. De mötes av tårgas, vattenkanoner och arresteringar från polisens sida. Se nedan en video från dagens händelser via Hong Kong Free Press:

Arresteringar, ja. Insatserna för att protestera var särskilt höga i dag, med tanke på att den nya säkerhetslagen förbjuder secession. Det innebär alltså att det numera är olagligt att torgföra idén om Hongkongs självständighet, något som många demonstranter tidigare uttryckt sin önskan om.

Mycket riktigt så tog det heller inte särskilt lång tid innan den första personen arresterades, för att framför sig på marken ha lagt en flagga med orden ”Hong Kong independence”. Hongkongs poliskår var snabba med att utannonsera arrestering på sociala medier, sannolikt i avskräckande syfte.

Men denna första arrestering i enighet med Hongkongs nationella säkerhetslag kan komma att bli ett prekärt fall. Mannen hade nämligen med minimala bokstäver skrivit ”No to”, framför ”Hong Kong independence”. Flaggans budskap blev således att motsätta sig ett självständigt Hongkong:

Hur ska polis och myndigheter hantera detta fall? Hur stora eller små bokstäver kan man använda på sina flaggor för att inte bli arresterad?

Oavsett vilket så varnade polisen i dag, för första gången någonsin, med varningsflagg demonstranterna för att bryta mot den nationella säkerhetslagen. Dessa flaggor såg ut på följande vis:

Trots detta lyckades polisen hitta flera personer som ansågs bryta mot den nya lagen, då de sprang runt och letade flaggor och klistermärken bland demonstranterna. Cirka 370 personer ska ha arresteras totalt i Hongkong under dagen, inklusive minst tio stycken med den nationella säkerhetslagen som förevändning.

Se nedan flera inlägg från Hongkongs polisstyrka på Twitter, som visar exempel på flaggor och klistermärken som nu anses vara farliga nog att hota stadens säkerhet:

Det ska bli mycket intressant att följa vad som händer med mannen som med alltför små bokstäver motsatte sig Hongkongs självständighet. Eller för den delen med de unga kvinnorna som påkoms med klistermärken.

Blir det tre år, tio år eller en livstid i fängelse? Välkommen till det nya Hongkong!

Kinamedias nya artiklar direkt till din inkorg

Gör som 765 andra, prenumerera du med.

Translate article

Kinamedias nya artiklar till din inkorg helt gratis

Gör som 765 andra, prenumerera du med.