Kina hotar Färöarna med skrotat handelsavtal om Huawei inte får kontrakt på telekom

11 december, 2019

Är telekombolaget Huawei helt privat utan några som helst band till Kinas myndigheter, som företagets ledning påstår? En indikation på huruvida så är fallet ges i Berlingske i veckan, då den danska tidningen avslöjar hur inspelade ljudfiler gör gällande att den kinesiska ambassadören i Danmark hotar Färöarnas regering med att slopa ett handelsavtal om Huawei inte får tillstånd att bygga ut öns telenätverk.

Berlingske publicerade i dag sin rapport på engelska, där bland annat följande framkommer:

China’s ambassador to Denmark, Mr. Feng Tie, made overt threats to prominent members of the Faroese government in order to secure a strategically important contract for the Chinese telecoms giant Huawei, by indicating that the Chinese government would drop a free trade agreement with the Faroe Islands if the company did not get the contract.

(…)

Berlingske has learnt that Ambassador Feng Tie made it clear in two meetings on 11 November – first with the Faroese foreign minister, Jenis av Rana, and later the same day with the Faroese finance minister, Jørgen Niclasen, and the islands’ lagmand, or prime minister, Bárður Nielsen – that if the Faroese telecoms operator Føroya Tele agreed to let Huawei build the 5G network, all doors would be open to a free trade agreement between China and the Faroese Islands.

He also stated that China would not enter into such a trade agreement if Huawei did not get the contract. According to Berlingske’s information, the Chinese ambassador is said to have been »very forceful« in his statements to the Faroese top officials.

Kinas ambassadör säger alltså rakt ut att det inte blir tal om något frihandelsavtal om Huawei inte får kontrakt på att bygga ut Färöarnas telenätverk. Detta, framhåller Berlingske, är särskilt viktigt för Färöarna då laxexporten till Kina sägs ha enorm potential.

Tidningen rapporterar också att Färöarnas myndigheter har gjort allt för att stoppa lokal tv från att offentliggöra ljudklippet där den kinesiska ambassadören framför hoten. Bland annat lyckades man få till ett domstolsföreläggande om att inte publicera konversationen, med argumentet att det kan skada relationen mellan Kina och det danska samväldet.

Myndigheterna verkar också ha lyckats att tämja lokala medier – men nu har någon alltså läckt materialet till Berlingske som inte tvekar att publicera händelsen.

Det inspelade samtalet avslöjar hur Färöarnas ledare garanterar den kinesiska ambassadören att myndigheterna inte kommer lägga sig i processen med att välja operatör till kontraktet för utbyggnaden av öns nätverk. Han säger vidare att danska utrikesdepartementet dock har varnat Färöarna för att ge Huawei detta kontrakt.

Inspelningen ägde av misstag, då Färöarnas handelsminister glömde att han bar en mikrofon tillhörandes färöisk tv på sin kavaj. Dialogen – som skedde mellan ministern och en annan tjänsteman – var i själva verket menad att vara hemlig.

Myglandet slutar dock inte där. Danska utrikesdepartementet uppger för tidningen Politiken att man inte alls har avrått Färöarnas myndigheter från att välja Huawei som leverantör av telekomutrustning. Till och med statsminister Mette Fredriksen sade under gårdagen att de är upp till Färöarnas myndigheter att själva bestämma vem som ska bygga ut telenätverket där.

Men detta är givetvis en bisak, som kanske bara främst visar på hur Huawei sår split inte bara mellan utom även inom europeiska länder. Denna händelse är – som Berlingske understryker – det första konkreta beviset på hur hot om tillgång till Kinas stora marknad framförs på grundval av huruvida Huawei tilldelas kontrakt eller inte.

Episoden kan också tas som bevis för att Huawei inte alls är något vanligt privatföretag, utan bedriver sin verksamhet i maskopi med Kinas regim.

För ett par veckor sedan skrev jag här på InBeijing även om hur Huaweis Nordenchefer omfamnade kinesisk övervakning och repeterade regimens propaganda då de intervjuades av SVT med dolda kameror. Se inlägget ”När Huaweis nordiska chefer intervjuas med dolda kameror”.

Man kan ju fråga sig hur många liknande episoder som äger rum utan att det finns dolda kameror eller mikrofoner i närheten?

Kinamedias nya artiklar direkt till din inkorg

Gör som 765 andra, prenumerera du med.

Translate article

Kinamedias nya artiklar till din inkorg helt gratis

Gör som 765 andra, prenumerera du med.