Sverige första europeiska land att stänga alla Konfuciusinstitut och ”Konfucius-klassrum”

22 april, 2020

Det var Sveriges Radio Kaliber som först i förbifarten rapporterade att det Konfucius-klassrum som sedan 2012 finns vid Falkenbergs gymnasieskola ska stängas. Sverige blir därmed första europeiska land att stänga ner alla det Konfuciusinstitut och Konfucius-klassrum som man tidigare öppnat i samarbete med kinesiska myndigheter.

Konfuciusinstitut är de omtalade institut som Kina lyckats etablera vid hundratals utländska universitet. De finansieras av kinesiska myndigheter, som förser instituten med såväl lärare som undervisningsmaterial. Inte oväntat har detta resulterat i flera kontroverser kring såväl själva undervisningen som bland annat spionverksamhet.

Inte lika uppmärksammade, men potentiellt lika kontroversiella, är de så kallade Konfucius-klassrum som öppnat vid hundratals gymnasieskolor världen över. Liksom är fallet med Konfuciusinsituten, hävdar kinesiska myndigheter att man finansierar dessa klassrum för att möjliggöra studier av Kinas språk och kultur. Och liksom vid instituten, så har många frågetecken uppstått om klassrummens egentliga utformning och syfte.

Enligt Hanban, den kinesiska myndighetsinstitution som ansvarar för dessa institut och klassrum, så fanns det globalt 548 Konfuciusinstitut och 1 193 Konfucius-klassrum vid slutet av 2018.

Det var i Sverige som det första Konfuciusinstitutet utanför Asien öppnades upp, nämligen 2005 vid Stockholms universitet. Det var också ironiskt nog också det första europeiska institutet att ett årtionde senare stänga igen, sedan universitetets rektor motsatt sig de allt större krav som den kinesiska sidan ställde vad gällde kontroll över verksamheten.

Jag skrev närmare om detta här på InBeijing då det begav sig, bland annat i artiklarna ”Konfucius inte längre välkommen i Stockholm” (december 2014) och ”Publicerat: Kritik mot Konfuciusinstitut i Sverige” (mars 2015).

Den sistnämnda länken innehåller ett fyra sidor långt reportage som jag skrev för tidningen Universitetsläraren, där själva instituten också beskrivs närmare, samt vad det var som fick Stockholms universitet att tvivla:

Hanban ville nu att ledamöter, föreståndare och stadgar skulle bestämmas av Konfuciusinstitutets styrelse, som Stockholms universitet i sin tur skulle utse tillsammans med Hanban snarare än på egen hand, som tidigare.

– Vidare skulle institutet ha blivit ekonomiskt självständigt, och därmed även kunnat ta ut studieavgifter. Allt detta är oförenligt med svensk lagstiftning och det regelverk som styr högre utbildning, säger Astrid Söderbergh Widding.

Sedan dess har Konfuciusinstitut i flera olika länder stängt ner, sannolikt av likartade anledningar.

Så särskilt i Sverige, då Luleås Tekniska Universitet i slutet av fjolåret uppgav att man som fjärde och sista högre lärosäte i Sverige kommer säga upp avtalet med Hanban.

När Falkenbergs gymnasieskola nu meddelar att man inte kommer förlänga avtalet med Hanban som löper ut denna termin, finns heller inga Konfucius-klassrum kvar i Sverige.

Per Svensson, kommunstyrelsens ordförande i Falkenberg, beskriver det för Sveriges Radio Kaliber som ”jätteunderligt” att kinesiska lärare får stå och oemotsagda prata om Kina, och att vi inte kan ha det så i svenska skolor.

Det hela verkar ha flugit under radarn i svenska medier, men The Times rapporterar att Sverige sannolikt därmed blir första europeiska land att stänga ner alla sina Konfuciusinstitut och ”Konfucius-klassrum”.

I artikeln intervjuas Björn Jerdén, ordförande för Asienprogrammet vid Utrikespolitiska institutet, som menar att nedstängningarna beror på en förändrad attityd till Kina i Sverige, som de försämrade diplomatiska relationerna mellan de båda länderna har bidragit till.

För den som är mer intresserad av Konfuciusinstitut eller Kinas upptåg vid utländska högskolor, har jag här på InBeijing bland annat även skrivit:

Chef vid Konfuciusinstitut i Bryssel utvisad från EU efter att ha rekryterat spioner för Kina” (nov 2019)
Lång artikel om hur Kinas militär skickar forskare till svenska universitet” (feb 2019)
Publicerat: Kinas globala kamp mot den akademiska friheten” (mars 2018)
Hur Kina försöker påverka utländska universitet” (feb 2017)
Publicerat: Hongkongs akademiska frihet hotas” (feb 2016)
Kinesisk vice-minister kräver att BBC censurerar hennes intervju” (feb 2015)

Kinamedias nya artiklar direkt till din inkorg

Gör som 765 andra, prenumerera du med.

Translate article

Kinamedias nya artiklar till din inkorg helt gratis

Gör som 765 andra, prenumerera du med.