Chef vid Konfuciusinstitut i Bryssel utvisad från EU efter att ha rekryterat spioner för Kina

1 november, 2019

Kinas så kallade Konfuciusinstitut har varit föremål för stor debatt världen över. Vid dessa institut, som har upprättats vid omkring 500 universitet och högskolor, lärs kinesiskt språk och kultur ut med hjälp av finansiering och personal från Kina.

Instituten har ofta fått kritik för förhärliga den politiska situationen i Kina samtidigt som känsliga ämnen som massakern vid Himmelska fridens torg inte får diskuteras. Misstankar om spionage och underrättelseverksamhet har också uppstått vid flera av instituten.

I veckan rapporterade bland annat South China Morning Post att Song Xinning, chef för Konfuciusinstitutet vid Vrije Universiteit i Bryssel, har utvisats från Schengenområdet sedan belgisk säkerhetstjänst uppmärksammat att institutet använts för att rekrytera spioner för Kinas räkning.

Enligt en artikel i belgiska tidningen De Morgen hade Song vid sidan av denna rekrytering även betalat kinesiska studenter och personer inom Belgiens näringsliv med kinesisk bakgrund att agera informatörer för Kina.

Song förnekar anklagelserna, och menar att hans utvisning beror på en ovilja att samarbeta med USA:s underrättelsetjänst, vars agenter enligt Songs egen utsago tagit kontakt med honom.

Fallet kommer i en tid då Kinas påkostade Konfuciusinstitut blivit alltmer ifrågasatta. Flera organisationer och politiker pekar ut instituten som propagandaplattformar finansierade av Kinas regim, som tagit vara på de allt sämre ekonomiska förutsättningarna vid flera utländska universitet.

Detta bestrids givetvis av Kina, som gör allt för att försvara institutens verksamhet. 2015 uppdagades att Xu Lin, ordförande för den myndighet med ansvar för Konfuciusinstituten, krävde att brittiska BBC skulle censurera en intervju med henne som innehöll obekväma uppgifter om institutens verksamhet i Portugal.

Icke desto mindre har flera Konfuciusinstitut har på senare tid stängts ner i bland annat USA, Kanada, Australien, Frankrike och Holland.

Stockholms universitet sade redan 2015 upp samarbetet med kinesiska myndigheter, efter krav på större inflytande över då avtalet om Konfucuinstitutet där skulle förnyas. Om detta skrev jag samma år en text för tidningen Universitetsläraren, inklusive intervjuer med Stockholms universitets rektor samt sinologen Torbjörn Lodén, som tidigare var föreståndare för detta institut.

I Sverige återstår nu bara ett av ursprungligen fyra Konfuciusinstitut. Luleå tekniska universitet förnyade nyligen sitt samarbete med kinesiska myndigheter, som även innefattar institut för grundskola och gymnasium. Förutom Stockholms universitet har även Karlstad universitet och Blekinge tekniska högskola stängt sina Konfuciusinstitut.

Detta trots att Gui Congyou, Kinas ambassadör i Sverige, i fjol tog instituten i försvar i en intervju med Sveriges Radio.

Fallet i Bryssel kommer vidare samtidigt som det nyligen också avslöjats att Kinas militär systematiskt skickat forskare till utländska universitet för att lägga beslag på teknik som sedan kan användas för att utveckla militärens utrustning och stridsförmåga.

Även om detta skrev jag närmare för tidningen Universitetsläraren tidigare i år. Kinas militär har nämligen varit särskilt aktiv vid svenska universitet, vilket kan ses som ytterligare ett tecken på den naivitet som ofta präglar Sveriges relation med Kina.

Läs mitt reportage från tidigare i år här nedan, eller i större version via Scribd:

Kinamedias nya artiklar direkt till din inkorg

Gör som 765 andra, prenumerera du med.

Translate article

Kinamedias nya artiklar till din inkorg helt gratis

Gör som 765 andra, prenumerera du med.