Kinesisk vice-minister kräver att BBC censurerar hennes intervju

Tidigare i dag skrev jag här ett inlägg om det allt bistrare ideologiska klimatet vid Kinas högskolor. Här kommer en video på samma tema.

Håller nämligen just nu på att skriva ett reportage för ett svenskt magasin om Konfuciusinstituten. Dessa institut har etablerats på nästan 500 universitet världen över, med målet att främja kinesiskt språk och kultur.

En kritikstorm har gjort att flera universitet världen över de senaste åren sagt upp sitt samarbete med dessa institut, då de ansetts hota den akademiska friheten genom förbud att diskutera känsliga ämnen, samt politiska krav på de anställda lärarna.

I Sverige fanns fyra Konfuciusinstitut, som vid årskiftet blev tre i och med Stockholms universitets beslut att säga upp samarbetet med den kinesiska motparten.

Detta har jag skrivit om tidigare här på InBeijing. Nu vill jag visa er en video jag hittade under mina efterforskningar till reportaget.

Det är Xu Lin, tjänsteman på vice-ministernivå och ordförande för Konfuciusinstituten som intervjuas av BBC.

Ungefär fem minuter in i intervjun tar reportern upp en incident som förra året utspelade sig i Portugal, där Xu Lin samlade in och censurerade programbladen vid en konferens som kinesiska myndigheterna var med och sponsrade.

Anledningen till detta var att en svag del av programbladet hintade att Taiwan inte tillhörde Kina, genom att beskriva en stiftelse som taiwanesisk snarare än kinesisk. För den som är intresserad har Dagen Nyheter skrivit mer ingående om det exemplet.

Då Xu Lin känner sig oroad börjar hon med upphetsat tonfall kräva att BBC ska klippa bort den delen av intervjun som rör skandalen i Portugal.

Vidare menar hon att utlänningar inte har något att göra med Taiwan, och att journalister inte borde ställa så besvärliga frågor.

Denna korta intervju gör kanske mer för att beskriva den kinesiska kultur som kommunistpartiet förespråkar än alla de 500 Konfuciusinstituten tillsammans.