COVID-19 skapar diskriminering och rasism – även mot utlänningar i Kina

30 mars, 2020

När det blev känt att ett coronavirus med ursprung i Kina börjat härja även i andra delar av världen, var många svenska medier snabba med att skriva om diskriminering och rasism mot personer av asiatisk etnicitet i Sverige och andra västländer.

Det rapporterades bland annat om att medpassagerare krävde att asiater skulle gå av tunnelbanan i Stockholm samt att asiatiska restauranger och butiker upplevde en kraftigt minskad försäljning.

Hur olyckligt detta än må vara, så är diskrimineringen mot personer av olika etniciteter och nationaliteter ingenting som är unikt för Sverige eller ens Europa.

Sedan kinesiska diplomater och statliga medier torgfört teorin om att COVID-19 kanske inte alls är från Kina, och när landets officiella statistik nu – något tveksamt – visar att alla nya fall av viruset kommer från folk som reser in i landet, så har allt fler rapporter från flera tillförlitliga källor kommit om en liknande behandling av utlänningar i såväl Kina som andra asiatiska länder.

The Guardian sammanfattar några av vittnesmålen i en artikel med rubriken ”’They see my blue eyes then jump back’ – China sees a new wave of xenophobia”. Där står bland annat att läsa:

Over the past few weeks, as Chinese health officials reported new “imported” coronavirus cases almost every day, foreigners living in the country have noticed a change. They have been turned away from restaurants, shops, gyms and hotels, subjected to further screening, yelled at by locals and avoided in public spaces.

(…)

Experiences range from socially awkward to xenophobic. An American walking with a group of foreigners in a park in Beijing saw a woman grab her child and run the other way. Others have described being called “foreign trash”. A recent online article, under an image of ship stacked with refuse being pushed away from China’s coast, was headlined: “Beware of a second outbreak started by foreign garbage.”

Tidningen framhåller hur medier och myndigheter nu meddelar att de gör allt för att stoppa en så kallad ”andra våg” av virussmitta utifrån. Bland annat har man stängt gränserna för alla utländska medborgare, vilket jag skrev om närmare för ett par dagar sedan.

Från officiellt håll i Kina heter det nu att man har bringat COVID-19 under kontroll efter hårt arbete, och att nästan uteslutande alla nya fall av smittan kommer utifrån. Därför, säger en intervjuad historiker som bor i Peking till The Guardian, kommer en eventuell ny omfattande smittospridning av skyllas på utlänningar.

Det är heller inte bara vita utlänningar som drabbas. I The Guardian skildras hur en afrikansk familj väntat på ett bord på en restaurang i Peking i två timmar, innan personalen lät dem veta att svarta kunder inte längre är välkomna.

Tidningen understryker också det orationella i detta, då 90 procent av alla fall av COVID-19 som tagits till Kina från andra länder har gjorts så av kinesiska medborgare som rest utomlands.

Icke desto mindre rapporteras det om liknande företeelser mot utlänningar i samband med COVID-19 i bland annat Vietnam, Thailand och Taiwan – om än inte i lika stor omfattning som i Kina.

Inget av detta rättfärdigar givetvis diskriminering eller rasism mot asiater i Sverige på grund av detta virus. Men samtidigt är det viktigt att förstå hur denna reaktion inte är något unikt hos svenskar eller ens européer, utan kanske snarare handlar om en kombination av grupptänk och rädsla som sitter i människans ryggrad.

Särskilt viktigt är det att förstå detta för att inte hjälpa den kinesiska regimen på traven med propaganda kring viruset i allmänhet och de så kallade fördomar som väst hyser mot Kina i allmänhet. För detta var precis vad som skedde förra månaden.

Flera svenska medier rapporterade då om hur Kinas ambassadör krävde ett slut på rasism mot kineser i Sverige. Ett smart trick givetvis som delvis är ämnat att ge det svenska samhället dåligt samvete gentemot Kina, och delvis får ambassadören att å regimens vägnar framstå som säkerhetsgarant för alla personer av kinesisk börd.

Här delar av ett pressmeddelande som den kinesiska ambassaden publicerade i samband med rapporterna om rasism mot mot personer med asiatiskt utseende i Sverige:

We noticed the recent comments by Director-General of Swedish Public Health Agency Johan Carlson, and commend his objective and calm comments in keeping with WHO recommendations and his positive remarks about the most strict measures taken by the Chinese Government to fight NCP. Any actions or words that maliciously associate the virus with a specific country or nationality is racial discrimination. It is immoral and against human rights. Some countries have already started to work to prevent such discrimination. We hope the Swedish Government will also take effective measures to prevent spread of messages of racial discrimination, prevent incidents of racial discrimination in Sweden, and protect the legitimate rights and interests of local Chinese people.

Nästa gång det talas om denna slags diskriminering i Sverige, så kan det alltså vara på sin plats att inte bara fördöma den. Det kan även vara värt att påpeka hur utlänningar utsätts för samma slags behandling även i Kina och andra asiatiska länder, samt hur det främst gynnar den kinesiska regimen att framhålla kineser som särskilt utsatta.

Kinamedias nya artiklar direkt till din inkorg

Gör som 765 andra, prenumerera du med.

Translate article

Kinamedias nya artiklar till din inkorg helt gratis

Gör som 765 andra, prenumerera du med.