Kina stoppar alla utlänningar att resa in i landet från och med lördag

Sent under gårdagen torsdag uppgav kinesiska myndigheter att man bannlyser alla inresor av utländska medborgare i landet. Förbudet träder i kraft redan i morgon lördag, omfattar även de utlänningar som har uppehållstillstånd i Kina.

Förklaringen är att man vill stoppa utlänningar som eventuellt bär på COVID-19 från att komma in i landet, då kinesiska myndigheter anser att många andra länder inte gjort nog för att stoppa smittospridningen, skriver bland annat Financial Times:

Beijing’s decision to block arrivals by foreign nationals, announced by China’s foreign ministry on Thursday, will prevent entry by almost all holders of visas and residence permits starting from Saturday. A small number of diplomatic visa holders would be exempt, the ministry said.

In its announcement, the ministry said it had “no alternative” to the new restriction given the mixed response to the pandemic in other countries. It did not mention which countries it believed were at fault.

Flera länder har infört liknande restriktioner, som ofta varit riktade främst mot resande från Kina. Financial Times påminner bland annat om den kritik som kinesiska myndigheter riktade mot USA och Italien, då dessa länder i januari stoppade flyg från Kina.

Gårdagens kinesiska beslut skiljer sig dock i och med att det även innefattar utländska medborgare med uppehållstillstånd i Kina. I regel har individer med uppehållstillstånd undantagits från andra länders reserestriktioner, då de ofta har familj eller åtminstone stora delar av sina liv i det aktuella landet.

Exempelvis kommer jag själv sättas i karantän under 14 dagar när jag nästa månad återvänder till Taiwan. Hade det istället varit Kina jag bott och arbetat i, hade jag inte kunnat veta när det skulle gå att åka tillbaka igen.

Det officiella uttalandet från Kinas utrikesministerium lyder som följer:

The suspension is a temporary measure that China is compelled to take in light of the outbreak situation and the practices of other countries. China will stay in close touch with all sides and properly handle personnel exchanges with the rest of the world under the special circumstances. The above-mentioned measures will be calibrated in light of the evolving situation and announced accordingly.

BBC uppger vidare att Kina med omedelbar verkan begränsar antalet internationella flygavgångar till en i veckan för såväl kinesiska som utländska flygbolag. Dessutom får planet inte vara mer än 75 procent fullt.

BBC återger även officiell kinesisk statistik som visar att man under gårdagen endast hade 55 nya fall av COVID-19, varav 54 hittades hos personer som rest in från utlandet. Det enstaka fall från gårdagen som uppstått genom lokal smittspridning sades vara det första på tre dagar.

Mot denna bakgrund kan beslutet att stänga gränserna så snabbt och brutalt framstå som klokt. Men samtidigt är det svårt att tro på att de officiella siffrorna är helt korrekta.

Som jag skrev här på InBeijing tidigare i veckan så har patienter som testats positivt för COVID-19 i staden Wuhan, men samtidigt inte visat några symptom, utelämnats från statistiken. Likaledes har potentiella patienter som uppvisat symptom vägrats testning.