Åtalet mot Anna Lindstedt del 2: Lista över möten och viktiga händelser

29 januari, 2020

Efter ett par tusen sidvisningar av inlägget ”Åtalet mot Anna Lindstedt del 1: Kevin Liu” som jag skrev i söndags, har jag beslutat mig för att fortsätta min serie om fallet med vår tidigare Kinaambassadör.

Denna gång tänkte jag kronologiskt återge händelseförloppet i Stockholm det sista veckoslutet i januari i fjol, genom att lista de möten och samtal som ägde rum dessa dagar. Att veta vem som träffade vem var och när är viktigt inte minst för att på ett tydligt vis kunna följa med i följande inlägg om fallet.

När fadäsen först blev känd fokuserades det mycket på möten i en lounge vid hotellet Sheraton, särskilt 24 januari. Men det var samtidigt inte där och då som vare sig de första eller de mest allvarliga övertalningsförsöken mot Angela Gui ägde rum.

Förundersökningsprotokollen ger vid handen en lång rad möten vid frukostbord, på restauranger och i barer samt på kafeer.

Nedan följer alltså en kronologisk sammanställning av de möten och samtal som ägde rum 24-26 januari, den tid som Angela Gui befann sig i Sverige. Dokumenten är minst sagt uttömmande, och jag har försökt att bara ta med det allra mest relevanta. Vad som inträffade vid dessa möten kommer senare kompletteras med hjälp av flera artiklar i denna serie.

Åtalet mot Anna Lindstedt del 2: Lista över möten och viktiga händelser

24 JANUARI

Klockan 11:35

Angel Gui anländer till Skavsta flygplats, varifrån hon sedan tar flygbuss till Cityterminalen.

Lunchtid

Anna Lindstedt äter lunch med Kinas ambassadör Gui Congyou på dennes residens vid kinesiska ambassaden i Stockholm. Lindstedt hade landat i Sverige redan kvällen innan, och skickade på morgonen 24 januari ett mail till Utrikesdepartementet för att meddela att hon planerar äta lunch senare samma dag med den kinesiska ambassadören.

I förundersökningen framgår att detta mail är den första informationen som UD får om att Lindstedt överhuvudtaget är i Sverige. Syftet med lunchen var enligt Lindstedt att meddela att hon skulle lämna ambassaden, samt diskutera eventuella punkter för samarbete kring hennes nya tjänst.

Påpassligt nog kommer Kevin Liu och John Meewella förbi ambassaden precis när denna lunch är avklarad. I förhör med såväl Lindstedt som Kevin Liu beskrivs detta som en slump, ett sammanträffande, då de båda männen besökte ambassaden i ett annat ärende. De passade på att erbjuda Lindstedt skjuts.

Bild tagen vid den kinesiska ambassaden, efter att Kevin Liu och John Meewella dykt upp och erbjudit Lindstedt skjuts.

Klockan 13:45

Bilen med Anna Lindstedt, Kevin Liu och John Meewella möter Angela Gui vid hotellet Radisson i närheten av Cityterminalen, där ett rum bokats till Angela eftersom Sheraton sades vara fullt. Detta är första gången Angela träffar Kevin Liu.

Meewella har hon däremot inför resan till Stockholm haft videosamtal med. Det är också han som leende håller upp dörren till bilen och ber Angela sätta sig i framsätet bredvid honom. I baksätet sitter alltså Kevin Liu och ambassadör Lindstedt.

Bilen åker den korta distansen till Sheraton, där möten ska hållas i en särskild lounge. Lindstedt presenterar Liu för Angela som en person som arbetar för att stärka förbindelserna mellan Kina och Sverige, inte bara affärsmässigt utan även kulturellt, bland annat genom att ha introducerat nyckelharpan i Kina.

Eftermiddag

Flera parallella möten inleds på hotellet Sheraton. Det är dessa möten under torsdagseftermiddagen som kom att bli mest omskrivna i svenska medier, trots att inga hot utfärdades mot Angela vid detta tillfälle. Faktum är att hennes fars fall knappt diskuterades i detta skede.

Anledningen till att just detta möte uppmärksammats torde vara att deltagarna är många. Bland andra sinologerna Torbjörn Lodén och Cecilia Lindqvist ansluter för att diskutera kulturella projekt med Kevin Liu, som denne inte visar sig vara särkilt intresserad av. Kurdo Baksi möter sällskapet för första gången.

Mötet i loungen på Sheraton verkar främst ha gått ut på att ställa sig in; John Meewella springer runt och heller upp kaffe och te samtidigt som Kevin Liu sitter och skryter om rikedomar och kontakter. Alkoholen kommer fram i samband med att Kevin bjuder alla på middag samma kväll. Lodén och Lindqvist beslutar sig för att lämna.

Under eftermiddagen talar förvisso Meewella med Angela om hennes familj och privata situation. Frågorna handlade bland annat om hennes ekonomiska situation och förhållande till sina föräldrar. Men de riktiga övertalningsförsöken skulle påbörjas för senare samma kväll.

Bilder från den lounge på Sheraton där en rad möten hölls. Sinologen Cecilia Lindqvist beskriver loungen som ”bunkerliknande”. Passerkort behövdes för att äntra.

Klockan 19:00

Middag på den kinesiska restaurangen Panda med ett femtontal personer, främst från Kevin Lius och John Meewellas nätverk. Angela Gui och Kurdo Baksi närvarar, men ambassadör Lindstedt väljer att spendera kvällen med sin familj.

Middagen verkar ha förflutit relativt lugnt även om atmosfären var ansträngd. Ungefär som att sällskapet fortfarande lärde känna varandra. Kevin Liu fortsätter skryta. Angela blir placerad bredvid en ung kvinna vid namn Liza Ljung, som John Meewella tycker att hon borde bli vän med.

Sen kväll

Middagen pågår i ett par timmar och efter promenerar delar av sällskapet tillbaka till Sheraton för att dricka kaffe och småprata i lobbyn kring klockan 22. Omkring 23:30 följer John Meewella med Angela till hennes hotell Radisson, där han frågade om hon hade tid att fortsätta talas vid i baren. Angela svarade att hon var trött, men visst kunde hon avvara tid för kortare samtal.

Meewella tog fram sin dator och drog igång en powerpoint om Kinas fantastiska utveckling inom ekonomi och forskning. Han säger till Angela att hennes potential borde tas till vara på annat vis än att ”arbeta för media”. Han uttryckte önskan om att Angela skulle jobba med honom i Nanjing, och berättade att entreprenören Niclas Adler kommer diskutera möjligheter när de ses nästa dag.

När Angela frågar om detta arbete kommer med några villkor, säger Meewella att hon skulle bli tvungen att upphöra med sina aktioner kring sin fars fall. Han sade också att han funderade på huruvida hon och hennes far kan bli betrodda med att vara tysta om vad som inträffat ifall Gui Minhai släpps ut sin fångenskap.

När Angela har invändningar säger Meewella att det inte handlar om att kontrollera vad hon säger och gör angående sin fars fall, men att hon måste ”tona ner det”.

25 JANUARI

Klockan 09:20

Angela Gui och Anna Lindstedt äter frukost tillsammans. På frågan om hur allt har gått, säger Angela säger att hon pratat mycket med Meewella men att hon ser fram emot att få lite mer klarhet om vad saken egentligen under dagen.

Lindstedt säger då att Angela senare kommer få tala med Niclas Adler i enrum angående ett jobberbjudande. Just detta jobberbjudande var alltså ett av om inte det allra tydligaste officiella argumentet varför Lindstedt överhuvudtaget arrangerat möten mellan Angela, Kevin Liu och John Meewella.

Lindstedt berättar att hon, Adler, Liu och Meewella ska ses i loungen på Sheraton klockan 10. Angela svarar att hon har ett annat möte och kan ansluta först klockan 11.

Klockan 11:00

Angela Gui anländer till Sheraton. Kevin Liu är inte där; Meewella säger att han är på Kinas ambassad för att förhandla om frigivningen av Gui Minhai. Den kinesiska sidan är ”öppen för förhandlingar”, fortsätter Meewella. Lindstedt fyller i att om detta lyckas, så kommer hon be regeringen att skicka ett plan för att hämta hem Gui Minhai.

Nu lägger Meewella för första gång fram att den svenska sidan måste erbjuda ”tio saker i utbyte” mot frigivningen av Gui Minhai. En av dessa sker skulle vara att Lindstedt i en tv-intervju bland annat ber om ursäkt för en incident med kinesiska turister i Stockholm samt ett efterföljande satirprogram på SVT som skämtar om händelsen. Lindstedt svarar att hon inte kommer göra detta innan Gui Minhai fått återvända till Sverige.

Meewella sade vidare att Angela måste sluta med sina aktioner samt se till att inga svenska medier rapporterade om hennes fars fall. Hon skulle också erbjudas ett jobb av Niclas Adler, som skulle innefatta samarbete mellan Kina och Sverige och ge henne möjligheten att visa den kinesiska regeringen att hon är ”en vän och inte en fiende”.

Angela äter sedan lunch ensam med Niclas Adler, då Meewella avviker för att möta upp med Kevin Liu. Hon beskriver samtalet som positivt och intressant om jobb och den akademiska världen och eventuellt framtida samarbete.

Tweet från John Meewella från helgen då händelserna ägde rum. Till vänster på väg att plocka upp Angela Gui tillsammans med Anna Lindstedt och Kevin Liu. Till höger tillsammans med entreprenören Niclas Adler.

Klockan 17:00

Efter att Angela haft andra möten klockan 15, återvänder hon till loungen i Sheraton klockan 17. Där fanns nu endast Lindstedt och Meewella närvarande. Meewella sade att Liu åkt tillbaka till ambassaden, där ambassadör Gui Congyou ”satt i telefon med Beijing” angående hennes fars frigivning.

Meewella säger nu bland annat att kinesiska myndigheter är mycket arga på Angela eftersom det som stod i svenska medier om hennes fars fall kommer från henne. Hom blir tillsagd att rapporteringen måste upphöra innan hennes far kan komma hem igen. Meewella höjer vid ett tillfälle rösten, säger att Angela måste använda sin hjärna för att tänka logiskt.

Meewella fortsätter att vara otrevlig, varpå Angela säger att hon inte litar på honom. Detta triggar Meewella ytterligare. Han låter veta att hon måste lita på honom om hon någonsin vill återse sin far.

Meewella ifrågasätter ohövligt Angelas metoder att sprida kunskap om sin fars fall, och säger att den bästa möjligheten är att utnyttja Kevin Lius kontakter inom kommunistpartiet. Lindstedt sitter nickandes bredvid och säger att ”det här är vår bästa chans”.

Meewella fortsätter fokusera på att medierapporteringen måste stoppas, Lindstedt försöker enligt Angela övertala henne om att ”gå med på planen”. Meewella säger att han suttit i fängelse fyra gånger, och att om Gui Minhai var hans far hade han redan varit ute nu.

Stämningen blir allt sämre. Det slutar med att Angela Gui börjar gråta. Meewella lämnar loungen för att gå på middag. Angela och Lindstedt sitter kvar i ungefär en kvart. Innan Angela går tillbaka till sitt hotellrum får hon en kram av Lindstedt som uppmanar henne att ta hand om sig själv – något Angela beskriver som väldigt obekvämt.

Klockan 19:00

Middag på restaurangen Wedholms Fisk. Det var meningen att såväl Angela Gui som Anna Lindstedt skulle närvara på denna middag. Men i och med att mötet på Sheraton slutade som det gjorde, så dök ingen av dem upp.

Dagen innan hade Kevin Liu även bjudit in Kurdo Baksi till denna middag. Baksi och Angela hade bestämt att de skulle träffas på restaurangen 18:30. Som jag skrev i del 1, så anlände Baksi till restaurangen redan klockan 18. Där sprang han in i Kevin Liu samt ett större sällskap kineser, av vilka flera kom från Kinas ambassad.

Kevin verkade märkbart påkommen och besvärad av detta. När middagen sedan började så fanns det två separat bord; ett för kineser och ett för svenskar. Vid det svenska bordet satt sju personer. Förutom Baksi och några forskare fanns där även Liza Ljung, som kvällen innan stiftat bekantskap med Angela.

Baksi kände att stämningen blev alltmer otrevlig ju längre middagen gick, och beslutade sig för att lämna omkring klockan 21:30. Trots upprepade förfrågningar vägrade han låta sig vara med på bild tillsammans med Meewella och Liu. Baksi säger i förhören att Kevin Liu var färd för middagen, och misstänker att tillställningen betalades av den kinesiska ambassaden.

Bild från förundersökningen tagen på Wedholms Fisk, restaurangen där middag nummer två ägde rum.

26 JANUARI

Klockan 01:13

Angela Gui får meddelanden på sin telefon från Liza Ljung, som sade att hon hoppades att Angela skulle har närvarat vid middagen. Hon sade att hon hört från Meewella att Angela har det tufft just nu, och sade sig vilja stödja och hjälpa henne. De båda bestämmer träff dagen därpå innan Angelas flight till London.

Cirka klockan 08

Anna Lindstedt svarar på tidigare meddelanden från Angela. Ambassadören beklagar sig över situationen och undrar huruvida Angela fortfarande är intresserad av jobberbjudandet. Angela svarade att hon kan kontakta Niclas Adler på egen hand. Efter detta har Angela och Lindstedt i stort sett ingen kommunikation alls.

Klockan 14:30

Angela Gui och Liza Ljung träffas på Espresso House innan Angelas flygbuss, i vad som av SÄPO i förundersökningen beskrivs som ett sista övertalningsförsök. Ljung nekar förvisso till att Meewella bett henne medla, men tog honom samtidigt i försvar och sade att hon övertygad om att Kevin Liu verkligen kan hjälpa till.

Mötet leder till att Angela missar flygbussen. Ljung föreslår då att de båda ska gå till Sheraton och träffa Kevin Liu. Denne börjar då enligt Angela ”säga en massa vänliga saker” och tala om vikten att fatta beslut för hennes far.

Angela var tvungen att skynda sig iväg till flygplatsen. Liu sade först att han kunde betala hennes taxi och sedan att han kunde skjutsa henne till flygplatsen. Det slutade med att han betalade Angelas taxi. Klockan 18 lämnar Angela Stockholm och flyger till London.

Dagen efter skickar Ljung nya meddelanden till Angela. Där står att Liu meddelar att det vore bättre för Gui Minhais situation om inga mer artiklar publiceras om fallet just nu. Han erbjöd sig även hjälpa Angela ekonomiskt.

ÖVRIGT

Det finns givetvis också en rad viktiga händelser att uppmärksamma innan Angela Gui landade i Sverige 24 januari, exempelvis Anna Lindstedts planering och kommunikation med UD i Stockholm.

Likaledes inträffade en rad viktiga händelser även efter att Angela lämnat Sverige. Exempelvis hur allt som skett förmedlades till UD, och hur man sedan hanterade detta. Dessa händelser kommer jag skriva närmare om senare i denna serie.

För mig framstår i alla fall ovanstående information som en tydlig påverkanskampanj för att få stopp på rapportering och uppmärksamhet kring det känsliga fallet Gui Minhai med morot och piska. Angela erbjöds jobb och ekonomisk hjälp för att gå med på detta, och hotades med konsekvenser för hennes fars fall om hon valde att stå utanför.

Allt detta hade givetvis varit omöjligt om Kevin Liu och John Meewella inte hade utnyttjat Anna Lindstedt för att få till stånd de privata mötena.

Som grädde på moset försökte man även övertyga Lindstedt om att på tv be om ursäkt för incidenten med de kinesiska turisterna i Stockholm, samt det efterföljande satirprogrammet som SVT gjorde av händelsen.

Kinamedias nya artiklar direkt till din inkorg

Gör som 765 andra, prenumerera du med.

Translate article

Kinamedias nya artiklar till din inkorg helt gratis

Gör som 765 andra, prenumerera du med.