Ordförande för Human Rights Watch vägras inträde till Hongkong

Hongkongs politiska och civila rättigheter försvinner snabbt. Detta kan exemplifieras på ett nästan ironiskt vis av att Kenneth Roth, ordförande för Human Rights Watch, på Hongkongs flygplats stoppades från att resa in till staden, där han skulle lansera organisationens årliga globala rapport om mänskliga rättigheter.

Händelsen utspelade sig under söndagen, och fick Roth att spela in en kort video på Hongkongs flygplats där han själv berättar om vad som skett. Han berättade också att rapportens fokus detta år var hur Kinas regim inte bara ägnar sig åt övergrepp på hemmaplan, utan även på olika vis underminerar mänskliga rättigheter internationellt:

I videon understryker Roth hur han tidigare flera gånger utan problem besökt Hongkong, och att detta är första gången han vägras inträde i staden.

Han gjorde även en annan jämförelse, nämligen att senaste han vägrades inträde på en flygplats var fem år sedan i Egypten där han planerade en presskonferens om en massaker på 817 anhängare av det muslimska brödraskapet.

Likaledes noterade Sophie Richardsson, som forskar om Kina för Human Rights Watch, att Kenneth Roth så sent som 2018 utan problem kunde hålla en presskonferens i Hongkong för att lansera en annan av organisationens rapporter. Hon kallar utvecklingen för ”ett tecken i tiden”:

Human Rights Watch beskriver händelsen på sin hemsida. Man pekar dels på att kinesiska myndigheter nyligen utfärdat hot om sanktioner mot flera internationella organisationer som arbetar med mänskliga rättigheter.

Dels framhåller organisationen hur allt fler personer som på olika vis kritiserat kinesiska myndigheter på senare tid hindrats inträde i Hongkong:

On December 2, 2019, a Chinese Ministry of Foreign Affairs official threatened to impose unspecified “sanctions” against Human Rights Watch and several US-based pro-democracy organizations. Neither Beijing nor Hong Kong authorities have since provided further details.

Hong Kong immigration authorities have denied access to the city to visitors critical of the mainland and Hong Kong governments, including a US photographer who documented Hong Kong protests in January 2020, US academic Dan Garrett in September 2019, US-based exiled Tiananmen leader Feng Congde in June 2019, and United Kingdom-based founder of Hong Kong Watch Benedict Rogers in October 2017.

“This disappointing action is yet another sign that Beijing is tightening its oppressive grip on Hong Kong and further restricting the limited freedom Hong Kong people enjoy under ‘one country, two systems,’” Roth said.

Och det finns fler exempel ändå, inte minst inom journalistiska kretsar. Oktober 2018 skrev jag här på InBeijing om hur Financial Times reporter Victor Mallet inte fick sitt journalistvisum förnyat, efter att vid Foreign Correspondent’s Club han arrangerat ett samtal med en lokalpolitiker som förespråkar självständighet för Hongkong.

Det ökade hotet om indragna visum som straff för ”felaktiga” politiska åsikter har fått många organisationer som jobbar med Kina att på senare tid se Taiwan som ett alternativ till Hongkong.

Det var exempelvis en av faktorerna till att Reportrar utan gränser nyligen valde att öppna sitt Asienkontor i Taipei snarare än i Hongkong.

Från kinesiskt håll talar man om beslutet att neka inresa för Kennet Roth som ”en suverän rättighet”, och passar samtidigt på att beskylla Human Rights Watch och andra internationella organisationer för att ligga bakom oroligheterna i Hongkong.

Hong Kong Free Press citerar landets utrikesministerium:

“Allowing or not allowing someone’s entry is China’s sovereign right,” foreign ministry spokesman Geng Shuang said at a regular press briefing.

“Plenty of facts and evidence show that the relevant NGO has through various means supported anti-China radicals, encouraged them to engage in extremist, violent and criminal activity, and incited Hong Kong independence separatist activities,” Geng said.

“They bear major responsibility for the current chaos in Hong Kong. These organisations should be punished, and should pay the proper price.”

Också statlig kinesisk media försvarar beslutet, vilket ytterligare ett kvitto på Kinas ökade grepp om vad som tidigare kallades Asiens fria stad: