Reportrar utan gränser öppnar Asienkontor i Taiwan

9 april, 2017

Just innan helgen meddelade Reportrar utan gränser att de kommer öppna sitt första kontor i Asien till sommaren.

Inledningsvis planerade organisationen att etablera sitt Asienkontor i Hongkong, men på grund av Kinas växande inflytande där så föll valet istället på Taiwans huvudstad Taipei, skriver New York Times:

Reporters Without Borders, which advocates press freedom, announced on Thursday that it would open its first Asian bureau in Taipei, Taiwan’s capital, rather than in Hong Kong, which is increasingly under China’s sway.

“Hong Kong was the place where we originally wanted to open an office in Asia,” Christophe Deloire, the group’s secretary general, said in an email, adding, “It is not so easy now to run activities from there.”

Mr. Deloire said that the Paris-based organization, also known as Reporters Sans Frontières, decided against Hong Kong because of “a lack of legal certainty for our entity and activities.” He also cited the possibility that staff members would be put under surveillance.

New York Times påpekar vidare hur beslutet påvisar den enorma förändring som skett i såväl Hongkong som Taiwan sedan Reportrar utan gränser grundades 1985. Då var Hongkong en brittisk koloni med hög grad av pressfrihet, medan Taiwan var en diktatur där det rått undantagstillstånd under 40 års tid.

Men i dag är Taiwan en utvecklad demokrati, och ligger i och med plats 51 högst av alla asiatiska länder på Reportrar utan gränsers lista över global pressfrihet. Hongkong har å sin sida rasat på denna lista sedan staden överlämnades till Kina 1997, och återfinns nu på plats 69.

New York Times intervjuar en tidigare ordförande för Hong Kong Journalist Association som säger att fallet beror på självcensur, myndighetsåtgärder samt press från medieägare som är lojala med Kina. Våld mot såväl liberala redaktioner som frispråkiga journalister i Hongkong har också blivit vanligare de sensate åren.

Karta över Reportrar utan gränsers globala pressfrihetsindex. Av 180 nationer ligger Hongkong på plats 69 och Taiwan på plats 51. Kina återfinns först på plats 176.

För Taiwan, som på grund av relationen till Kina fortfarande är utfryst från den globala politiska arenan, är beslutet välkommet.

En av regeringens talespersoner framhöll förhoppningar om att Reportrar utan gränsers nya kontor ökar Taiwans möjlighet att delta internationellt i större utsträckning.

Kinamedias nya artiklar direkt till din inkorg

Gör som 765 andra, prenumerera du med.

Translate article

Kinamedias nya artiklar till din inkorg helt gratis

Gör som 765 andra, prenumerera du med.