Reporter från Financial Times vägras förnya sitt visum i Hongkong

5 oktober, 2018

Arbetsförhållandena för utländska journalister i Kina blir allt sämre. Det är inte ovanligt att som rapporterar om känsliga ämnen tvingas lämna landet; i somras blev Megha Rajagopalan den senaste journalist att bli nekad kinesiskt visum, vilket sannolikt hänger samman med hennes banbrytande rapportering från regionen Xinjiang.

Men nu har det överhängande visumhotet för utländska journalister som vidrör känsliga ämnen även kommit till Hongkong. Bland annat Hong Kong Free Press rapporterar i dag hur Financial Times Asien-redaktör Victor Mallet inte tillåts förnya sitt arbetsvisum.

Det är första gången detta sker en utländsk reporter i Hongkong. Att Mallet nu tvingas lämna staden hänger sannolikt samman med att han i egenskap av vice ordförande för Foreign Correspondents Club (FCC) i Hongkong nyligen arrangerade ett samtal i klubbhuset med en aktivist:

“This is the first time we have encountered this situation in Hong Kong, and we have not been given a reason for the rejection,” a spokesperson for the Financial Times told HKFP.

Mallet chaired a talk by pro-independence activist Andy Chan at the FCC in August, which the office of China’s Ministry of Foreign Affairs in Hong Kong had tried to block.

The FCC was heavily criticised by the Hong Kong government as well as the Ministry of Foreign Affairs for hosting the talk.

Hongkongs myndigheter har alldeles nyligen bannlyst Hong Kong National Party, som förespråkar större självstyre eller självständighet från Kina. Regimen i Peking ser nu mycket allvarligt på organisationer som ger aktivister av denna sort en plattform att tala på.

Human Rights Watch uttrycker kraftig kritik mot händelsen, som man menar är unik och en tydligt bevis på den snabba försämringen av pressfrihet och mänskliga rättigheter i vad som en gång var känt som Asiens fria stad:

Maya Wang, China researcher at NGO Human Rights Watch, described the move as shocking and unprecedented: “The Hong Kong authorities’ visa renewal rejection—without explanation—of a journalist who’s done nothing more than his job smacks of Beijing-style persecution of critics.”

She added that it “indicates a quickening downward spiral for human rights in Hong Kong: that the Hong Kong government is now following Beijing’s leads in acting aggressively towards those whose views the authorities dislike.”

Hongkong ligger nu på plats 70 av 180 länder i Reportrar utan gränsers globala index över pressfrihet. Så sent som 2010 låg staden på plats 34 i samma ranking.

Kinamedias nya artiklar direkt till din inkorg

Gör som 765 andra, prenumerera du med.

Translate article

Kinamedias nya artiklar till din inkorg helt gratis

Gör som 765 andra, prenumerera du med.