Vem stöttar Mesut Özil när han slaktas i Kina för kommentarer om muslimska fångläger?

18 december, 2019

I helgen skrev jag en text här på InBeijing med rubriken ”Ilska i Kina mot Arsenal och Mesut Özil efter uttalande om repressionen i Xinjiang”. Där förklaras hur stjärnspelaren Özil via sociala medier uppmärksammade förföljelsen mot muslimer i Xinjiang, samt kritiserade den muslimska världen för att tyst se på snarare än att visa solidaritet.

Fallet är intressant av flera anledningar. Främst därför att Özil är den mest kända muslimen som har kritiserat inlåsningen av 1,8 miljoner trosfränder i politiska fångläger, vilket potentiellt skulle kunna sätta igång en kedjereaktion som belyser repressionen.

Kina gör givetvis allt för att hindra detta. Man vill på förhand skrämma andra personer genom att visa vilka följder denna sorts uttalanden kan få. Sedan mitt förra inlägg har bland annat följande skett:

* Statlig kinesisk tv ställde in livesändningen av matchen Arsenal – Manchester City i helgen. Istället visade man en repris på en segermatch för Arsenals rival Tottenham.

* Kinas utrikesministerium fördömde Özils kommentarer, och sade att stjärnan blivit ”lurad av falska nyheter”. Man uppmanade även Özil att åka till Xinjiang för att bevittna situationen med egna ögon, vilket skulle resultera i en klar bedömning av rätt eller fel, förutsatt att Özil har ”sunt förnuft”.

* Kinas fotbollsförbund har uppgett att de är ”förbannade och besvikna” efter Özils uttalande.

* Statliga tidningen Global Times råder Arsenal att sälja Özil för att få tillbaka kinesiska fans. Detta görs genom att citera anonyma ”internetanvändare”, vilket är en vanlig metod att försöka föra föra fram hot på ett subtilt vis. I artikeln likställs även Özils kommentarer om fånglägren i Xinjiang med att stödja nazismen i Tyskland(?)

* På sociala medier är kölhalningen av Özil våldsam; bland annat kallas han för ”smutsig myra” och flera användare har laddat upp videor där de bränner upp eller river sönder hans tröja.

Allt detta sker alltså för att Mesut Özil har uppmärksammat vad som dels är världens största pågående inlåsning av ett minoritetsfolk, dels allt oftare benämns som ett kulturellt folkmord.

Det finns dock en sak som är såväl ännu mer överraskande som skamlös än Kinas reaktion på Özils uttalanden. Och det är faktumet att ingen vågar backa upp honom, då han efter att ha uppmärksammat detta elände får världens största regim mot sig.

Alla idrottsstjärnor med en någorlunda fanbas, och alla kända muslimer som är offentliga personer eller har ett stort antal beundrare borde skämmas för att de inte stöttar Özil. Detsamma gäller regeringar och ministrar i vad som kallas ”den fria världen”, i synnerhet brittiska och tyska sådana.

Tvärtom finns det exempel på idrottsstjärnor som vänder Özil ryggen. Yaya Toure, som tidigare spelat i Manchester City och Barcelona, men just avslutat en kortare tids kinesisk klubbfotboll, sade i veckan att det var fel av Özil att kommentera den pågående repressionen i Xinjiang.

Faktum är att den enda individen av vikt som backat upp Özil är Donald Trumps utrikesminister Mike Pompeo. Detta skedde under gårdagen enligt nedanstående tweet:

Fler borde följa Pompeos exempel. Det är ju nämligen så att Kina inte kan censurera och straffa varje idrottsstjärna, kändis eller politiker som uttalar sig om Xinjiangs politiska fångläger. Förutsatt att de är många.

Det behövs bara att ett par eller en handfull offentliga personer stöttar Özil, för att Kinas fördömanden ska eka tomma och repressionen mot uigurer och andra muslimer i Xinjiang ska uppmärksammas.

Varför törs ingen? Har vi inte lärt oss något av historien? Man kan tappa tron på mänskligheten för mindre.

Och vad kommer ske när Peking arrangerar vinter-OS år 2022? Ska tusentals idrottare hålla tyst om att miljontals muslimer förföljs och låses in i samma land? Ska alla som uttalar sig om detta under evenemanget straffas eller rentav lynchas?

Go toTop