Ilska i Kina mot Arsenal och Mesut Özil efter uttalande om repressionen i Xinjiang

14 december, 2019

Det är inte särskilt många kändisar som har uttalat sig om det kulturella folkmordet i Xinjiang, där kinesiska myndigheter tagit upp till 1,8 miljoner muslimer till politiska fångläger utan föregående rättsprocess. Under gårdagen blev Arsenals stjärnspelare Mesut Özil en av de högst profilerade kändisarna att hittills uppmärksamma repressionen.

Özil – som är tysk medborgare med turkiska rötter och troende muslim – postade för snart precis ett dygn sedan bild med text på Twitter och Instagram. Meddelandet, som är på turkiska, översätts av bland andra The Guardian:

“East Turkistan, the bleeding wound of the Ummah, resisting against the persecutors trying to separate them from their religion. They burn their Qurans. They shut down their mosques. They ban their schools. They kill their holy men. The men are forced into camps and their families are forced to live with Chinese men. The women are forced to marry Chinese men.

“But Muslims are silent. They won’t make a noise. They have abandoned them. Don’t they know that giving consent for persecution is persecution itself?”

East Tukistan, eller Östturkestan, är ett namn på Xinjiang som används av personer eller organisationer som vill se regionen bli självständig från Kina, eller åtminstone att regimens inflytande där ska minska. Özil postade dessutom meddelandet mot en bakgrund av Östturkestans flagga:

Förutom att kritisera den kinesiska regimens övergrepp, delar Özil även ut en känga till övriga muslimska länder som av ekonomiska skäl låter övergreppen i Xinjiang ske i tystnad. Detta har jag tidigare skrivit om här på InBeijing, bland annat i inlägget ”Världens muslimska länder ignorerar förtrycket mot Kinas muslimer”.

Men det är inte bara muslimska regeringar som är rädda för Kinas vrede. Arsenal är en av de populäraste engelska fotbollsklubbarna i Kina, med över fem miljoner följare på den inhemska mikrobloggen Sina Weibo.

Wall Street Journal rapporterar vidare att klubben planerar lansera en restaurangkedja i Kina, samt att Kina är den mest lukrativa utländska marknaden för Premier League. Bland annat tecknades nyligen att treårsavtal vört 700 miljoner dollar med den kinesiska streamingtjänsten PPTV.

Även om det kan låta löjligt, så riskerar nu såväl Arsenal som fotbollsligan uteblivna intäkter från Kina, på grund av en enstaka spelares uttalanden om de förföljelser hans trosfränder tvingas utstå.

Ett färskt exempel på detta är konsekvenserna för bara två månader sedan, då basketlaget Houston Rockets general manager Daryl Morey gjorde ett kort uttalande om demonstrationerna i Hongkong på sociala medier.

Lagets matcher slutade genast att visas i Kina, fram tills dess att Morey bad om ursäkt och plockade bort sin tweet, samtidigt som Houston Rockets stjärnspelare också utfärdade en ursäkt som innefattade budskaet att de ”älskar Kina”.

Enligt uppgifter kontaktade kinesiska myndigheter till och med NBA:s ledning och krävde att Morey skulle avskedas från sin post i Houston Rockets, som sedermera dock inte skedde.

Med tanke på intäkterna och riskerna var Arsenal mycket snabba med att be om ursäkt. På flera plattformar har nu klubben gjort vad man kallar ”ett tydligt ställningstagande” angående Özils kommentarer. Man understryker att det rör sig om hans personliga åsikter, samt att Arsenal alltid följer principen att som klubb inte involvera sig i politiska angelägenheter.

Det är ändå snudd på unikt att klubbledningen på detta vis tar avstånd från en enskild spelares kommentarer. Bland annat twittrade en annan av lagets spelare under under torsdagen ”#FuckBoris” med uppmaningar till sina följare att inte rösta på honom i det val som i veckan hölls i Storbritannien. Då kände sig Arsenal inte nödgade att hävda sin apolitiska ställning.

Det är vidare värt att notera hur uttalandet från Arsenal angående Özil – till skillnad från Houston Rockets i exemplet ovan – denna gång kom per automatik, helt utan straff från Kinas håll. Alltså har debaclet med NBA och andra liknande situationer tjänat väl för implementeringen av den självcensur som kinesiska myndigheter är ute efter.

Icke desto mindre är Arsenals uttalande inte nog för kinesiska myndigheter. Den statliga tidningen Global Times publicerade i dag en artikel med rubriken ”Chinese soccer fans condemn Arsenal player Mesut Özil’s tweet on Xinjiang”, där röster citeras som vill se en ursäkt på engelska via Twitter från Arsenals officiella konto. I bakgrunden lurar hot om bojkott:

Arsenal released a statement around 2am Saturday on Sina Weibo, saying that what Özil said is his personal view and as a soccer club, Arsenal sticks to its principle of not interfering in politics. Some fans called on a boycott of the club’s teams.

The statement, which was released only in a Chinese version on Chinese social media, did not appease the anger of Chinese soccer fans who want the club to release the statement on Twitter in English and apologize to Chinese fans.

(…)

”Freedom of speech has boundaries and it should be used on the basis of respecting other countries’ sovereignty, not interfering in their domestic affairs. It should be used to oppose violence and safeguard security and order,” according to a statement released Friday by dongqiudi.com, one of the most popular soccer sites in China.

”Özil’s post has hurt the Chinese people’s feelings and his deeds will not be accepted by us. As a soccer media outlet and Chinese, we firmly protest his deeds,” read the statement.

Det ska bli spännande att se vem som blinkar först. Situationen i Xinjiang är nämligen en mycket känsligare fråga än Hongkong för Kinas regim.

Samtidigt har vare sig Mesut Özil eller Arsenal gått lika långt som Daryl Morey eller Houston Rockets för att blidka Kina, som i dessa fall endast nöjer sig med total underkastelse.

Kinamedias nya artiklar direkt till din inkorg

Gör som 765 andra, prenumerera du med.

Translate article

Kinamedias nya artiklar till din inkorg helt gratis

Gör som 765 andra, prenumerera du med.