Intervjuer med mig om Kina i två nya podcasts

För ganska precis en månad sedan gjorde podcasten Amerikanska nyhetsanalyser en 90 minuter lång intervju med mig som går att lyssna på här via InBeijing.

De senaste veckan har ytterligare två intervjuer med mig publicerats. Den första kommer från podcasten ”Allt du velat veta” och är på drygt en timme. Där samtalar jag med värden Fritte Fritzson om allt från Xinjiang till Xi Jinping och massakern vid Himmelska fridens torg till de pågående protesterna i Hongkong:

direkt till podden via Acast om spelaren inte fungerar.

Den andra intervjun genomfördes av Aftonbladet Daily, och fokuserar enbart på situationen i Xinjiang. Jag frågas om bakgrund till spänningarna där, samt omfattningen av vad som egentligen pågår i regionens politiska fångläger.

Aftonbladet har även talat med den kinesiska ambassaden. Föga förvånande ges samma trötta svar om att det minsann inte pågår någon förföljelse av etniska minoriteter i Xinjiang; det enda som sker är att muslimerna där får yrkesutbildning vilket samtidigt leder till minskad extremism:

direkt till podden via Acast om spelaren inte fungerar.

Xinjiang är alltså ett ämne som behandlas långt i båda dessa podcasts. Notera dock att båda intervjuerna skedde innan de två läckor av dokument och information om tillståndet i regionen som ägt rum under den senaste veckan.

Dessa läckor nämns alltså inte i ovanstående intervjuer. För den som är vidare intresserad av den mardrömslika utvecklingen i Xinjiang, så skrev jag om den första läckan här på InBeijing förra veckan.

På grund av stor arbetsbörda har jag helt enkelt inte hunnit skriva om läcka nummer två, som är ännu större i omfattning. Läs därför om denna läcka genom nedanstående länkar:

Secret documents reveal how China mass detention camps work” (AP)
China Didn’t Want Us to Know. Now Its Own Files Are Doing the Talking.” (New York Times)
Huge leaks are exposing Xinjiang’s re-education camps. But don’t expect Beijing to back down” (CNN)