Kinas militär på Hongkongs gator för första gången sedan protesterna startade

Som jag skrivit om flera gånger denna vecka, så har våldsamheterna under Hongkongs protester nått nya höjder under november månad. Detta har lett till ökade spekulationer huruvida Kinas militär – som har en garrison i staden – kommer sättas in för att hantera situationen.

Under eftermiddagen kunde så kinesiska soldater ses på Hongkongs gator för första gången sedan proteströrelsen tog fart i juni. Detta genom att cirka 50 stycken militärer deltog i att städa upp vid Hong Kong Baptist University, sedan aktivister som tidigare ockuperat universitetsområdet lämnat campus.

Bland annat Hong Kong Free Press rapporterar om militärens närvaro vid universitetet. Soldaterna följdes åt av kameraman som filmade arbetet, samt en man som verkade vara befälhavare men inte vill uppge sin identitet eller status. Mannen sade bara att det är varje individs ansvar att stoppa det pågående kaoset.

Varför begav sig då Kinas militär till Hong Kong Baptist University denna eftermiddag? Man kan anta att syfte är tvådelat. Dels handlar det om att vinna över opinionen på sin sida. Som jag skrev tidigare i veckan så riskerar den alltmer våldsamma situationen att leda till splittringar i Hongkong, då många invånare motsätter sig aktivisternas allt mer radikala metoder.

Detta är givetvis ett bra tillfälle för militären att såväl späda på motsättningarna som bedriva PR. Flera åskådare kunde mycket riktigt också ses applådera och heja på de soldater som hjälpte till att städa upp den oreda som ockupationen av universitetet skapat.

Vidare tjänar aktionen utan tvekan också som en varning. Den visar att militären inte alls endast avser att stanna i sina barracker och bevittna kaoset på avstånd. Om militären i dag ger sig ut för att städa upp bland bråte, kan den ju lika gärna ge sig ut på nytt nästa gång för att städa upp bland demonstranterna.

Detta följer också på en spänd situation utanför militärens barracker i centrala Hongkong tidigare denna vecka. Enligt South China Morning Post skrek demonstranter och soldater skällsord till varandra över garnisonens väggar, vilket ledde till att soldaterna kunde höras ladda sina vapen.

Hong Kong Free Press noterar hur artikel 9 i Hongkongs grundlag ger vid handen att kinesisk militär stationerad i Hongkong inte ska vara inblandad i ”lokala angelägenheter”.

Förra gången militären lämnade sina barracker var i fjol, när 400 soldater i uniform hjälpte till att röja träd efter att en tyfon svept över staden.

Frågan är nu vilka aktiviteter militären kommer ägna sig åt nästa gång de lämnar sin garrison.

Videoklipp av dagens händelser nedan via South China Morning Post: