Polis varnar för ”total kollaps” då extremvåldet fortsätter i Hongkong

Tredje dagen i följd av extrema våldsamheter fortsatte i dag i Hongkong. Sammanstötningarna kommer efter att det första dödsfallet av en demonstrant bekräftades i slutet av förra veckan, samtidigt som ytterligare minst en aktivist blev skjuten av polis med skarp ammunition i måndags.

Polis har sedan dess varnat för att Hongkong står inför ”total kollaps”, då stora störningar denna morgon återigen drabbade stora delar av tunnelbanenätet och trafiken. Dessutom har extremt våldsamma scener utspelat sig vid flera av stadens universitet.

Under gårdagen ägde särskilt allvarliga sammandrabbningar rum vid Chinese University of Hong Kong (CUHK). Bilder visade hur pelare av rök steg från campus då polis och studenter där råkade i en konflikt som varade långt in på natten. Som ses på bilden längst upp, så använde demonstranterna även pilbågar och andra tillhyggen från universitetets idrottsfaciliteter.

I en artikel med den talande rubriken ”Hong Kong protests: pitched battles on campuses as police say city verging on ‘brink of total breakdown’”, rapporterar South China Morning Post om hur polisen lämnade CUHK efter tolv timmars sammanstötningar, medan brandbomber och stenar regnade över dem:

At Chinese University, the site of the most violent clashes with scores of petrol bombs lobbed and tear gas deployed, water cannons showed up at 10pm spraying blue dye at protesters. Earlier, a truce was proposed after senior university officials intervened, but the pitched fighting continued after a brief interlude.

(…)

Police said in a statement that a water cannon was deployed at the campus because protesters threw projectiles at officers while they retreated from the campus under a “consensus” reached with university management to defuse the situation.

“As police officers were retreating, rioters threw bricks, petrol bombs, launched arrows and even fired a signal flare at police officers. Such violence has reached a deadly level, posing a serious threat to police officers and everyone at the scene,” the statement read.

South China Morning Post har också klippt samman en drygt 10 minuter lång video av tisdagens våldsamheter vid stadens universitet och affärsdistrikt. Rekommenderad tittning för alla som vill förstå hur allvarligt läget egentligen är:

Förutom vattenkanoner användes även stora mängder tårgas och gummikulor mot de envisa demonstranterna. Flera studenter uppges ha övernattat ute på skolgården för att förhindra polis att inta området under natten.

Som en konsekvens av den upptrappade situationen meddelade Hongkongs myndigheter i dag att man ställer i all undervisning i staden under morgondagen, från dagis ända upp till gymnasienivå.

Flera universitet har meddelat att undervisningen ställs in även där. Ledningen vid CUHK beslutade i dag att avsluta hela den pågående terminen, en hel månad i förväg.

Också retoriken har trappats upp i takt med våldsamheterna. Hongkongs regeringschef kallade i veckan demonstranterna för ”folkets fiender”, samtidigt som China Liaison Office, Kinas högsta politiska kontor i staden, uppmanade Hongkongs myndigheter och polis att slå ner ännu hårdare mot demonstranterna.

Retoriken, som återges av bland annat South China Morning Post, hör till den starkaste hittills från kinesisk sida:

Beijing’s liaison office in Hong Kong says the city is “sliding into the abyss of terrorism” and a harsher crackdown is needed to end the unrest and restore order.

(…)

In a statement late on Tuesday, the central government’s liaison office said it “resolutely supports the Hong Kong government in adopting every necessary measure to end the unrest and restore order as soon as possible, arrest the criminals and severely punish their violent acts”.

It called on the Hong Kong government, police and judiciary to “decisively adopt all necessary means to forcefully crack down on various acts of violence and terrorism”.

Trots dessa uttalanden har de maskerade demonstranterna i veckan kunnat ses hejas på av allmänheten i allt från det ruffiga arbetarområdet Mongkok till det centrala finansdistriktet. Även många anställda inom finanssektorn har kommit ut för att stödja eller medverka i protesterna, trots att demonstranterna vandaliserat flera kontor tillhörande kinesiska banker.

Under tisdagen arresterades 142 personer och polis avfyrade 1 567 patroner med tårgas.

I skrivande stund under onsdagskvällen lokaltid så fortsätter våldsamheterna i Hongkong. Under kvällen rapporteras bland annat om barrikader ute på flera viktiga vägar, tillsammans med bränder i Mongkok och vid Baptist University of Hong Kong.

Tårgas, gummikulor, stenar och brandbomber fortsätter användas av båda sidor på flera platser. Flera incidenter av vad som framstår vara oberättigat övervåld från polis späder på ilskan bland många invånare i Hongkong. Se några exempel från Twitter nedan, bland annat hur en gravid kvinna först sprejas med tårgas och sedan bryskt brottas ner till marken.

Flera av tweeten nedan relaterar till texten ovan. Med tanke på den upptrappade retoriken från myndigheternas sida – samt aktivisternas nästan ofattbara målmedvetenhet – så kommer liknande scener utspela sig även de kommande dagarna, veckorna och månaderna.