VIDEO: Fler demonstranter skjutna i Hongkong denna morgon

11 november, 2019

I slutet av förra veckan skrev jag hur det första dödsfallet som en konsekvens av sammanstötningar mellan polis och demonstranter i Hongkong bekräftades i fredags, då studenten Chow Tsz-lok avled av sina skador efter flera dagar i koma på sjukhus.

Jag spådde även att dödsfallet snarare än att skrämma slag på aktivister, ytterligare skulle öka våldet och motsättningarna i Hongkong. Något som mycket riktigt också skedde denna morgon.

På grund av Chows död utlystes en slags generalstrejk under morgonen i Hongkong, inklusive störningar av tunnelbanetrafiken och blockeringen av flera vägar. Som vanligt så ledde detta även till fysiska sammandrabbningar med polis.

Redan omkring klockan 07:15 denna morgon avfyrade en polis tre skarpa skott. Det råder motstridiga uppgifter huruvida en eller två personer skottskadades som en konsekvens av detta, men det finns tydliga videoupptagningar på hur polisen i fråga skjuter en ung demonstrant i magen från bara någon meters håll, trots att denne till synes är helt obeväpnad.

Efter skotten behandlar polisen också den unga mannen på ett mycket bryskt vis som knappast hjälpte till att förbättra hans redan kritiska tillstånd. Se filmklipp av händelsen nedan via Twitter. Varning för starka scener:

Händelsen finns också att beskåda via Youtube:

Mannen som skjutits uppges vara en 21 år gammal student. Hans tillstånd beskrivs nu som kritiskt.

Tårgas och andra former av våldsamheter har förekommit på flera platser i Hongkong under dagen. Brandbomber ska ha kastats inne i tunnelbanevagnar, och en man rapporteras även ha fattat eld i ett annat sammanhang.

Förutom trafikstörningar har vandalisering också skett, bland annat av Bank of China enligt nedan:

Polisen har utan tvekan börjat använda tuffare metoder för att hantera situationen. Dels har vi dagens skarpa skott, dels har ett videoklipp som cirkulerat särskilt mycket på sociala medier visar hur en polis på motorcykel med hög fart kör rakt in i en grupp demonstranter, uppenbarligen med syftet att skada dessa:

Vanligtvis äger dessa våldsamheter främst rum under kvällstid och på helger i Hongkong. Enligt bland annat Hong Kong Free Press så beror den upptrappade situationen under måndagen just på studenten Chow Tsz-loks död:

Some organisers said on Telegram they would gather at 6:30am, and start paralysing the MTR and surface traffic from 7am onwards. The protest – nicknamed “Dawn Action” – was described by its proponents as a way to dial up the pressure on the government.

(…)

The transport disruptions coincided with calls for a citywide strike, which urged students to boycott classes, business owners to close shops, and employees to skip work.

Protesters had vowed to escalate their tactics after the death of 22-year-old Alex Chow Tsz-lok, who succumbed to his injuries after falling one storey in a car park.

Situationen i Hongkong har sedan i fredags alltså gått från illa till värre, och kommer sannolikt trappas upp ytterligare ett snäpp om livet inte kan räddas på den 21-åring som i dag blev skjuten av polis på en meters avstånd.

Kinamedias nya artiklar direkt till din inkorg

Gör som 765 andra, prenumerera du med.

Translate article

Kinamedias nya artiklar till din inkorg helt gratis

Gör som 765 andra, prenumerera du med.