Första dödsfallet under protesterna i Hongkong bekräftades i dag

8 november, 2019

Sedan juni har protesterna i Hongkong regelbundet lett till våldsamheter mellan polis och demonstranter. Över 3 000 demonstranter har arresterats, samtidigt som polis kommit att använda våld i ökad utsträckning. Demonstranterna har å sin sida också trappat upp användningen av brandbomber och andra tillhyggen.

Flera gånger har rykten om dödsfall cirkulerat efter polisingripanden, bland annat vid tunnelbanestationen Prince Edward för en dryg månad sedan.

I dag bekräftades dock det första dödsfallet som ett resultat av sammanstötningar mellan polis och demonstranter, då den 22-åriga studenten Chow Tsz-lok under morgonen avled efter att ha legat i koma sedan i måndags.

Chow fanns bland en grupp demonstranter som samlats vid Tseung Kwan O natten mot måndag, och som utsattes för tårgas när polisen försökte skingra dem. I tumultet föll Chow fyra meter från tredje till andra våningen i ett parkeringshus.

Efter fallet hamnade Chow i koma. Trots flera operationer gick hans liv inte att rädda, och denna morgon dog han av sina skador.

Hans död kommer sannolikt skapa ytterligare frustration bland demonstranterna i Hongkong. Det skrivs och rapporteras mycket om fallet i dag, och främst två punkter har skapat diskussion:

Det finns inga tydliga videosekvenser av själva fallet som ledde till Chows död. Faktumet att det står en 1,2 meter hög vägg på platsen från vilken han föll har lett till spekulationer om att Chow knuffades ner av polis, vilket dock inte går att bekräfta och dessutom förnekas av polisen.

Det dröjde 19 minuter innan sjukvårdare kunde komma fram och ge vård till Chow. I Hongkong finns en garanti att akutvård ska nå fram inom 12 minuter, vilket har lett till anklagelser att polisen stoppade eller på andra vis förhindrade sjukvårdarna från att snabbt komma till platsen. Men återigen är detta någonting som inte kan bekräftas.

Oavsett vilket så har Chow nu blivit något av en martyr för den pågående proteströrelsen. Att döma av tidigare erfarenheter så är det sannolikt att dödsfallet, snarare än att avskräcka stadens demonstranter, kommer öka motsättningarna och leda till att situationen på stadens gator trappas upp ytterligare.

Se nedan några reaktioner via Twitter efter Chow Tsz-lok död:

Kinamedias nya artiklar direkt till din inkorg

Gör som 765 andra, prenumerera du med.

Translate article

Kinamedias nya artiklar till din inkorg helt gratis

Gör som 765 andra, prenumerera du med.