A

Nationaldagsfirande i Hongkong ställs in på grund av protester

De fyrverkerier som årligen hålls vid Victoria Harbour i Hongkong för att fira Kinas nationaldag 1 oktober ställs i år in. Det rapporterade bland annat AP under gårdagen, med hänvisning till ett officiellt uttalande av stadens myndigheter:

An annual fireworks display in Hong Kong marking China’s National Day on Oct. 1 was called off Wednesday as pro-democracy protests show no sign of ending.

The city issued a terse statement saying the show over its famed Victoria Harbour had been canceled “in view of the latest situation and having regard to public safety.”

Spekulationerna har varit vida angående om hur Kinas regim har tänkt hantera nationaldagen i Hongkong med tanke på den pågående proteströrelsen där. En teori innefattar inblandning av kinesisk militär eller paramilitär polis för att bringa protesterna till halt innan 1 oktober.

Nu verkar det alltså istället som att Kina inser riskerna med att ett nationaldagsfirande blir föremål för aktivister som tidigare bränt upp samt kastat den kinesiska flaggan i sjön, eller i alla fall överskuggas av demonstrationer som sannolikt skulle resultera i större uppslutning än fyrverkerierna vid hamnen.

Detta är bara en av många förödmjukande konsekvenser som proteströrelsen innebär för Kinas myndigheter. Lagom till nationaldagen har aktivister i Hongkong även lanserat en så kallad ny nationalsång vars engelska titel är ”Glory to Hong Kong”, som bland annat sjöngs istället för den kinesiska nationalsången av supportrar under den senaste internationella fotbollsmatchen i Hongkong förra veckan.

”Glory to Hong Kong” sjungs nu även flitigt på gator och torg under de pågående protesterna. Det vore givetvis en stor propagandaförlust för kinesiska myndigheter om denna sång skulle ljuda även under firandet för 70-årsdagen för folkrepubliken Kinas grundande.

En version av låten med engelsk text kan ses nedan via Youtube:

I veckan kom också tecken på att protesterna börjar spilla över till det kinesiska fastlandet. I södra Kina finns tiotals miljoner invånare som liksom i Hongkong har kantonesiska som modersmål. I artikeln ”Activists rally over Guangzhou dissident’s arrest”, rapporterar Hongkongs public service RTHK om hur en dissident i staden Guangzhou arresterats efter att blott ha delat ”Glory of Hong Kong” online.

Enligt RTHK ska aktivisten, som heter Lai Rifu, ha förts iväg av 20 män från sitt hem denna måndag tillsammans med sin sjuåriga son. Nästa dag meddelade polis Lais familj att han är häktad för gummiparagrafen ”picking quarrels and provoking trouble”.

Under gårdagen ägde en mindre demonstration till Lais fördel rum utanför kinesiska myndigheters högsta kontor i Hongkong. Lokala parlamentariker har också fördömt den godtyckliga arresteringen.

Nationaldagen 1 oktober kommer dock firas genom en stor militärparad i Peking där flera nya kärnvapen förväntas visas upp, vilket jag tidigare skrivit om här på InBeijing.