Aktivister i Hongkong arresterade för att ha skändat Kinas flagga

I veckan arresterades fem stycken aktivister i Hongkong för att under de pågående protesterna ha hissat ner en kinesisk flagga utanför ett välbesökt shoppingcenter och sedan kastat den i havet.

De fem aktivisterna – fyra män och en kvinna i åldrarna 20 till 22 år – riskerar nu förutom dryga böter upp till tre års fängelse. Detta sedan Kina i slutet av 2017 ändrade straffsatsen för att förolämpa den kinesiska flaggan eller nationalsången från 15 dagar till tre år; en lag som trots stort lokalt missnöje även implementerades i Hongkong.

Kinas nyhetsbyrå Xinhua rapporterar att de fem aktivisterna förutom att bli arresterade också fick ”datorer, telefoner och kläder” beslagtagna för fortsatt utredning.

Incidenten ägde rum 3 augusti utanför Harbour City vid Tsim Sha Tsui, och uppmärksammades särskilt då Hongkongs förre regeringschef Leung Chun-ying erbjöd en belöning på motsvarande en dryg miljon kronor för information som leder till att personerna kan ställas inför rätta.

Arresteringarna skapade en viss upprördhet då de utfördes av Hongkong-polisens särskilda byrå mot organiserad brottslighet och triader. Alltså samma byrå som enligt många kritiker har gjort allt för lite för att gripa de triader och andra gäng som sedan 21 juli flera gånger urskillningslöst attackerat misstänkta demonstranter på stadens gator med allt från bamburör till knivar.

De fem arresteringarna är bara de senaste i en rad gripanden av demonstranter som riskerar allvarliga påföljder för ha deltagit i den pågående proteströrelsen. Tidigare denna vecka meddelade Hong Kongs polis att man arresterat 748 personer i samband med protesterna som startade i början av juni, och att många av dessa är studenter.

Tidigare i veckan skrev jag artikeln ”Så kommer Kina krossa upproret i Hongkong” i Expressen, där jag konstaterar att den pågående proteströrelsen verkar nötas ned gradvis med en kombination av politiserade gripanden och upptrappat våld mot demonstranterna.

Håll även ögonen öppna för det aktuella numret av nyhetsmagasinet Fokus, där jag skriver tre sidor om situationen i Hongkong.