Första beviset på inblandning av kinesisk polis i Hongkong

14 augusti, 2019

Under gårdagen svärmade demonstranter återigen till Hongkongs flygplats, och lyckades genom protester där försena eller stoppa flera avgångar. I går var också första gången som sammanstötningar med polis ägde rum vid flygplatsen.

Demonstranter har tagit sig till flygplatsen flera gånger, och genom civil olydnad orsakat förseningar vid flera tillfällen med början under den stora generalstrejk som ägde rum 5 augusti. Mindre skärmytslingar har inträffat med irriterade resenärer som stundtals hindrats fysiskt av de tusentals demonstranterna.

Men vad som fick Hongkongs kravallpolis att för första gången ingripa vid flygplatsen i går, var det faktum att demonstranterna identifierade och tillfångatog en kinesisk polis i civila kläder.

Uppgifterna går isär om vad mannen gjorde där och hur han behandlades. Enligt vissa uppgifter var han utklädd till demonstrant, enligt andra uppgifter bar han på två påkar.

I vilket fall som helst är det tydligt att demonstranterna band fast mannens armar och att han sedan förlorade medvetandet. Behandlingen har av flera personer dömts ut som det kanske mest onödiga hittills under sittprotesterna vid flygplatsen som annars främst varit fredliga.

Efter att mannen hade hållits av demonstranterna i flera timmar, iscensatte Hongkongs kravallpolis en slags räddningsoperation som beskrivs närmare av Hong Kong Free Press i artikeln ”Pepper spray and arrests as Hong Kong riot police stage ‘rescue’ during airport sit-in protest”.

Artikeln innehåller även flera bilder från kaoset, som Hong Kong Free Press även publicerar via Twitter enligt nedan:

Räddningsaktionen ledde till våldsamheter. Nedan kan ett särskilt uppmärksammat klipp ses, där en demonstrant tar en batong från en polis och börjar slå polisen med, sedan polisen i fråga knuffat ner en kvinna bakifrån. För att undkomma situationen drar polisen sin pistol:

Oavsett vad man tycker om demonstranternas eller polisens beteende i denna situation, så utgör gårdagens kaos vid flygplatsen det första beviset på att kinesisk polis redan är inblandad i hanteringen av protesterna i Hongkong.

Som jag har skrivit tidigare så är det högst osannolikt att kinesisk militär kommer ingripa i Hongkong. Det är mer sannolikt att kinesiska myndigheter kommer låta stadens stora och välutrustade poliskår utföra grovjobbet.

Det är samtidigt sannolikt att kinesisk polis eller paramilitär polis kan komma att assistera lokal polis med såväl utrustning som manskap. Detta kommer då – åtminstone i ett första steg – att ske i hemlighet.

Som gårdagens incident på flygplatsen visar så har denna assistans redan påbörjats. Och med tanke på situationens allvar kommer assistansen nu med största säkerhet trappas upp ytterligare.

Kinamedias nya artiklar direkt till din inkorg

Gör som 765 andra, prenumerera du med.

Translate article

Kinamedias nya artiklar till din inkorg helt gratis

Gör som 765 andra, prenumerera du med.