Veckans tweets om Kina (v. 28)

I samma stund som jag höll på att sammanställa veckans tweet om Kina, så började dagens protester i Hongkong att urarta ordentligt. Ett tag funderade jag på att göra ett inlägg bestående endast av tweets om händelserna där, men jag nöjer mig nu med att låta Hongkong uppta första halvan av veckans sammanställning.

Protesterna i Hongkong är nu mindre men mer regelbundna – och nya till formen. Under veckan har de koncentrerats främst till Kowloon och New Territories, områden där många kinesiska besökare turistar och handlar.

Dagens protester i Sha Tin tog under kvällen formen av de kanske våldsammaste hittills, med flera personskador på demonstranter och attacker mot polis. Dussintals arresteringar genomfördes, och flera av filmerna nedan visar att polis använde ett större mått av våld än vad som tidigare varit fallet.

I övrigt har det återigen hettat till kring Xinjiang. Efter att 22 länder lämnat en gemensam skrivelse till FN angående Kinas övergrepp där, lyckades Kina snabbt frammana 37 länder som skrev under ett brev till FN vilket hyllade Kinas politik i Xinjiang som ett slags framsteg för globala mänskliga rättigheter.

Jag har i veckan skrivit om båda dessa brev på InBeijing, här och här.

Annars har en hel del också hänt på Kinafronten i Sverige. Högsta domstolen har beslutat att inte lämna ut den korruptionsanklagade tjänstemannen Qiao Jianjun till Kina, varpå Kinas ambassadör gick till attack mot det svenska rättsystemet.

Vidare har Adam Hofmann, chef för pr-byrån Scandhof, via Twitter avslöjat att det nästa år i Almedalen blir en återupprepning av China Day. Alltså det event som Scandhof hjälpte Kinas ambassad att arrangera, så att ambassadören där kunde sprida partiets version om ämnen som Xinjiang och Gui Minhai.