Sverige bland 22 länder som kritiserar Kina för behandlingen av muslimer i Xinjiang

Unde gårdagen gick 22 länder samman för att ställa ut ett gemensamt brev till FN:s råd för mänskliga rättigheter (UNHRC), som kritiserar Kinas behandling av uigurer och andra etniska minoriteter i Xinjiang.

Uttalandet uppmanar Kina att upphöra med massinterneringen av muslimer i Xinjiang, och ge såväl FN-personal som oberoende observatörer tillgång till regionen.

De senaste åren har över en miljon muslimer tagits till politiska fångläger i Xinjiang, utan någon som helst föregående rättsprocess. Som jag noterade föregående helg så har hundratusentals barn skiljts från sina föräldrar i processen, och uppfostras nu till att älska Kina och partiet.

Brevet utgör enligt Human Rights Watch det största gemensamma försöket att göra något åt det fruktansvärda som utspelar sig i Xinjiang, inklusive massövervakning och systematisk tortyr. Organisationen påminner också om hur Kina tidigare gjort sitt bästa för att tysta kritiker i FN.

Human Rights Watch noterar att antalet undertecknare vuxit sedan ett tidigare, liknande gemensamt uttalande om dessa övergrepp i Kina, samt att fler länder överväger att skriva under brevet.

Sverige är ett av länderna som skrivit under det gemensamma uttalandet. Se en lista på samtliga länder och några reflektioner från Twitter nedan:

Det är anmärkningsvärt att inte ett enda muslimskt land återfinns bland de 22 länder som undertecknat brevet. Jag har tidigare skrivit mer om anledningarna till detta i inlägget ”Världens muslimska länder ignorerar förtrycket mot Kinas muslimer”. (Pro tip: Follow the money.)

Vidare var det inte mer än någon vecka sedan som Turkiets president Tayip Erdogan uttalade sig positivt om utvecklingen i Xinjiang, trots att uigurerna delar kulturella rötter med Turkiet, samt att det finns en stor turkisk diaspora i landet.

Det är istället 21 västerländska länder och Japan som har skrivit under brevet. USA finns inte bland undertecknarna eftersom man lämnade UNHRC i fjol på grund av ärenden relaterade till Israel.

The Guardian framhåller hur brevets författare vill se texten upptas som ett officiellt dokuemnt i UNHRC, men att Kina sannolikt har mandat bland de nuvarande 47 medlemmarna att förhindra detta:

The authors, who include ambassadors from across the EU as well as Switzerland, requested that the letter become an official document of the Human Rights Council, which ends its 41st session in Geneva on Friday.

Diplomats rarely send open letters to the 47-member council to criticise a country’s record, but the move may have been the only available option to spotlight Xinjiang, with China likely having enough support to vote down a formal resolution.

Statlig kinesisk media har redan svarat ilsket på brevet i form av en lång text med rubriken ”China refutes letter of 22 nations criticizing Xinjiang policies”.