Kinas ambassadör kritiserar det svenska rättsystemet

8 juli, 2019

Det hör inte till ovanligheterna att Kinas ambassad kritiserar eller attackerar svenska journalister, akademiker och organisationer. Under den senaste veckan har ambassadören själv gått ännu längre genom att ifrågasätta Sveriges rättsystem och högsta domstol.

Anledningen till kritiken är att Qiao Jianjun, en före detta kinesisk tjänsteman efterlyst för korruption i Kina, sannolikt inte kommer utlämnas till Kina på grund av risken för bland annat tortyr och dödsstraff. Fallet var uppe i Högsta domstolen förra månaden.

Ambassadören framhöll först beslutet som ”ofattbart” i en intervju med Expressen under Almedalsveckan.

I Almedalden – där Kina fick hjälp att sprida sin politiska agenda av bland annat Business Sweden, som delvis ägs av Utrikesdepartementet – menade ambassadören vidare i samma intervju att Sveriges högsta domstol inte respekterar lagen.

Attacken på Sveriges rättssystem utvecklades i helgen på den kinesiska ambassadens hemsida, genom en text med rubriken ”Ambassador Gui Congyou Gives Interviews to Swedish Media on the Extradition Case of Qiao Jianjun”.

Där står bland annat:

Ambassador Gui said, several days ago, something strange happened in Sweden that stunned the world. Qiao Jianjun is a corrupt fugitive that is hated by all Chinese people.

(…)

It is very hard to believe the Supreme Court of Sweden decided to release this serious corrupt fugitive just based on the lies of very few anti-China persons at the recent hearing for the extradition.

(…)

We hope the Supreme Court in Sweden will stand on the side of justice, make a fair decision on the case as soon as possible, so that Qiao Jianjun can be extradited to China to be brought to justice. What the Chinese people resent the most is corruption, and Sweden boasts itself as a country that tolerates zero corruption.

Dels är det anmärkningsvärt att Kinas ambassad såväl kritiserar som försöker påverka det svenska rättsystemet. Dels är dubbelmoralen anmärkningsvärd.

För vid upprepade tillfällen har den kinesiska ambassaden – eller andra av landets myndigheter – ilsket fräst att Sverige och andra länder måste ”respektera Kinas juridiska självständighet” när åsikter framförts om de kidnappade svenska medborgaren Gui Minhai, eller ens när hans situation tas upp på bokmässan.

Hys inga illusioner. Detta är samma slags doublespeak som Kinas regim ägnar sig åt på flera andra områden och som man förväntar sig att mindre länder ska rätta sig efter, ofta under hot av försämrade bilaterala relationer eller ekonomiska repressalier.

Kinamedias nya artiklar direkt till din inkorg

Gör som 765 andra, prenumerera du med.

Translate article

Kinamedias nya artiklar till din inkorg helt gratis

Gör som 765 andra, prenumerera du med.