Veckans tweets om Kina (v. 24)

Veckans sammanfattning av tweets relaterade till Kina har jag beslutat att helt ägna åt vad som sker i Hongkong. Det pågår förmodligen ingen annan demonstration i hela världen just nu som är viktigare för global politik eller mänskliga och civila rättigheter ur ett internationellt perspektiv.

Miljoner protesterande invånare i Hongkong har dessutom under veckan fått myndigheterna att backa vad gäller det omdiskuterade utlämningsavtalet med Kinas. Något som i sig är ett bevis på att det går att utöva påtryckningar som ger resultat även mot regimen i Peking.

Nedan följer en hel rad tweets från förra veckan om inkluderar viktiga länkar, bilder, filmer och tankar kring händelseförloppet. Men först en kort sammanfattning i kronologisk ordning:

* Söndagen 9 juni: Cirka en miljon invånare gav sig ut på gatorna för att protestera, vilket utgjorde den största demonstrationen i Hongkong sedan massakern vid Himmelska fridens torg 1989.

* Onsdagen 12 juni: Mindre men mer våldsamma protester, då Hongkongs parlament var planerade att diskutera avtalet. Polis använde sig av tårgas, gummikulor och batonger i större omfattning än under demokratiprotesterna 2014.

* Lördagen 15 juni: Hongkongs hårt kritiserade regeringschef Carrie Lam meddelar att utlämningsavtalet med Kina skjuts upp tillfälligt, efter att ha mött en av Kinas toppolitiker i stadens Shenzhen. Medger att myndigheterna brustit i kommunikationen, men försvarar fortfarande avtalets innehållet.

* Söndagen 16 juni: Uppemot två miljoner invånare tågar genom Hongkongs gator; eventuellt stadens största demonstration någonsin. En pressad Carrie Lam utfärdar ännu en ursäkt där hon bland annat säger sig helt och fullt ”acceptera all kritik” och lovar förbättra sitt styre.

En fråga som är särskilt värd att beakta är Taiwans roll. Såväl landets president som utrikesminister har upprepade gånger öppet visat sitt stöd för demonstrationerna på Twitter.

Taiwanesiska flaggor har siktats under protesterna i Hongkong, och i Taipei samlades flera tusen personer i dag för att hålla stöddemonstrationer.

Vidare kommer utvecklingen i Hongkong sannolikt påverka valet i Taiwan till fördel för den sittande presidenten Tsai Ing-wen, vilket är en sidoeffekt som torde göra ledarna i Peking mycket frustrerade.