Utlämningsavtal mellan Kina och Hongkong stoppas efter protester

Efter de stora demonstrationer som rasat i Hongkong under den senaste veckan, meddelade stadens regeringschef Carrie Lam i dag att det utlämningsavtal som var menat att antas mellan Kina och Hongkong denna sommar skjuts upp tillfälligt.

Detta enligt en presskonferens där Lam i dag, efter tre dagars tystnad, medgav att utlämningsavtalet skapat splittring i Hongkong, men försvarade icke desto mindre avtalets innehåll. Det är snarare i kommunikationen som myndigheterna brustit, menade Lam.

Bland annat The Guardian påpekar hur detta tyder på att utlämningsavtalet skjutits upp, och säkerligen kommer komma på tal vid ett senare tillfälle. Kanske redan i november i år, efter Hongkongs lokalval då stadens studenter också är upptagna med att studera snarare än att ha sommarlov.

Lams beslut kom efter att hon under fredagen tog sig över gränsen till Kina för att i Shenzhen möta Han Zheng, en av Kinas mäktigaste politiker och tillika en av sju medlemmar i politbyråns ständiga utskott. Det är därför högst sannolikt att Lam i dag agerade efter Han Zhengs instruktioner.

Såväl studenter som akademiker som The Guardian talar med är övertygade om att beslutet handlar om att köpa tid. Nya protester var planerade till morgondagen – liknande de demonstationer som förra helgen drog en miljon invånare till stadens gator – och myndigheterna hoppas genom beslutet minska storleken på dessa.

Förutom att försvara själva utlämningsavtalet, uppger The Guardian att Lam dessutom försvarade polisens agerande, vilket också tyder på att avtalet har lagts på hyllan tillfälligt snarare än att stoppats helt:

She played down the size of demonstrations against the law, and repeatedly defended police use of force, describing the use of batons, teargas and rubber bullets as defensive.

But opposition leaders are worried that the shift is a tactical retreat, aimed at buying time to intimidate or demoralise opponents. There have already been reports of arrests of people in hospitals as they sought treatment, and of digital activists.

(…)

Lam and officials in Beijing appear to have decided the political cost of temporary retreat will be less than that of further confrontation.

Protesterna har skakat inte bara Hongkongs gator utan även affärs- och näringslivet. Under gårdagen rapporterade Reuters att flera av stadens rika planerar eller redan har börjat att flytta delar av sina tillgångar utomlands som en konsekvens av oroligheterna.

Utvecklingen är givetvis en seger för demonstranterna, även om den inte är lika definitiv som när liknande protester pågick över en ”nationell säkerhetslag” år 2003.

Då skrotades inte bara lagen, utan stadens regeringschef Tung Chee-hwa tvingades dessutom avgå i förtid. Carrie Lam gav under dagens presskonferens inga indikationer på att hon tänker avgå.

Det är nu upp till demonstranterna att vara på sin vakt och klara av att organisera liknande protester nästa gång utlämningsavtalet kommer på tal.

Själv måste jag erkänna min förvåning över hur omfattande protesterna har varit under den gångna veckan, samt att man lyckats få myndigheterna att tillfälligt backa.

Det trodde i alla fall inte jag, efter fängelsedomar och andra repressalier som drabbade flera av deltagarna i demokratiprotesterna 2014.

Mycket imponerande målmedvetenhet, Hongkong!