Därför protesterade en miljon människor på Hongkongs gator igår

10 juni, 2019

Under gårdagen gick Hongkongs invånare återigen man ur huse för att visa sitt missnöje med inskränkningar mot stadens civila och politiska rättigheter.

Det är alltid svårt att bedöma det exakta antalet demonstranter vid prostester likt gårdagens, men de allra flesta rapporter gör gällande att över en miljon av stadens sju miljoner invånare tog till gatorna i går, den tropiska hettan till trots.

Det vore i så fall långt mer än den halv miljon hongkongbor som 2003 protesterade mot en så kallad ”nationell säkerhetslag”, vars införande drevs på av Kinas regim. Den gången upplevde kinesiska myndigheter ett stort bakslag. Tack vare protesterna lades lagförslaget på hyllan, och stadens regeringschef Tung Chee-hwa tvingades avgå i förtid.

Denna gång gäller protesterna ett utlämningsavtal med Kina. Förenklat så skulle ett sådant avtal ge polisen i Hongkong befogenheter att gripa personer som är efterlysta för brott i Kina, vilka sedan skulle kunna lämnas över till kinesisk domstol om rättsväsendet i Hongkong så beslutar.


Video från gårdagens protester via SupChina.

De inom etablissemanget som stödjer utlämningsavtalet framhäver att Hongkongs fristående rättsväsende måste besluta innan en person lämnas ut till Kina. De som motsätter sig avtalet pekar på att stadens rättsväsende blir alltmer politiserat och ständigt är under hårdare tryck att följa instruktioner eller i alla fall signaler från ledarna i Peking.

Motståndare har talat om utlämningsavtalet som ”den sista spiken i Hongkongs kista”, vilken kommer ”lagliggöra kinesiska kidnappningar i Hongkong”.

Vidare är det på grund av bristande transparens också oklart hur avtalet kommer implementeras. Som The Guardian påpekar så kan lagen även komma att gälla utlänningar som enligt svepande kinesiska lagar har hotat Kinas nationella säkerhet utomlands:

The Hong Kong government says the bill is needed to fight crime and that China is an important strategic partner in that regard. However, suspicions that the initiative for the law had come from Beijing were bolstered last month when a politburo member revealed that its targets included foreigners who had committed crimes against Chinese national security outside China.

Detta skulle alltså innebära att individer som exempelvis jag själv riskerar gripas vid inresa eller kanske även vid byte av flygplan i Hongkong. Givetvis är risken ännu större för personer bosatta i Hongkong, som av någon anledning gjort någonting som inte fallit den kinesiska regimen på läppen.

Utlämningsavtalet har fått konsekvenser redan innan det antagits. Förra månaden beslutade sig förläggaren Lam Wing-kee, en av Gui Minhais fyra kollegor som kidnappades hösten 2015, för att lämna Hongkong och flytta till Taiwan. Lam menade att det på grund av avtalet inte längre är säkert för honom att bo i Hongkong.

Några bilder från gårdagens protester:

Och det är inte bara i civilsamhället eller politiska kretsar som oro kring utlämningsavtalet märks.

Även stora delar av stadens näringsliv har motsatt sig antagandet av denna lag, som kraftigt skulle minska skillnaderna mellan att verka i Hongkong och på det kinesiska fastlandet, rapporterar exempelvis Time Magazine:

The city’s business and diplomatic communities have expressed concern that the bill could undermine the rule of law, while Sunday’s march displayed widespread public opposition from a diverse cross-section of society, from pro-democratic political parties, to small business owners, to a network of housewives mobilized online.

Nedan följer vidare ett gemensamt uttalande från de fyra nordiska handelskamrarna i Hongkong, som vanligtvis undviker att kommentera politiska frågor:

Som kan ses i det gemensamma uttalandet, så existerar en särskild oro kring det faktum att avtalet kan komma att införas på ett snabbare och mindre transparent vis än vad som är praxis i Hongkong.

Mer information om hur myndigheterna kan tänkas införa denna lag utanför de vanliga kanalerna kan fås via artiklar i South China Morning Post med talande rubriker som ”Hong Kong government to take drastic step in fast-tracking controversial fugitive bill” och ”Hong Kong extradition bill: Law Society urges government not to be in rush to pass controversial legislation”.

Kort sagt så skulle ett utlämningsavtal med Kina tillintetgöra många av de lagliga aspekter som fortfarande skiljer Hongkong från det kinesiska fastlandet. Vidare misstänker många att nästa steg i integrationen med Kina vore införandet av den nationella säkerhetslag som stoppades tack vare protesterna 2003.

Det stora antalet demonstranter till trots, så är det få som tror att stadens nuvarande regeringschef Carrie Lam kommer avbryta planerna på att införa utlämningsavtalet. Trycket från Peking på stadens politiska ledning har ökat väsentligt sedan demokratiprotesterna 2014, och är betydligt större i dag än 2003.

Det är i dag regimen i Peking, och inte befolkningen i Hongkong, som har makt att tillsätta och avsätta regeringschefer som Carrie Lam. Därför kommer hon sannolikt att lyssna på instruktionerna från Peking snarare än folkets vädjan, oavsett hur många miljoner som ger sig ut på gatorna.

Desperationen bland demonstranterna kunde också ses efter midnatt i går, då flera hundra av dem försökte storma stadens lagstiftande församling.

De stoppades dock av poliser som stod redo att slå tillbaka med tårgas och batonger, samt rensa gatorna från demonstranter vars tillstånd att protestera löpte ut vid midnatt.

Demonstranter under gårdagskvällen i färd med att upprätta barrikader på samma ställen som under de omfattande proteserna 2014.

Batonger..

..och tårgas användes för att slå tillbaka de demonstranter som försökte storma stadens lagstiftande församling.

Skador uppstod i går bland såväl demonstranter som polis.

Värt att notera är hur det bland världens politiska ledare återigen är Taiwans president som är mest frispråkig vad gäller att fördöma Kinas handlingar:

Rekommenderad läsning om gårdagens protester:

’The last fight for Hong Kong’: activists gear up over extradition law” (The Guardian)
Protesters, police fight pitched battles after historic ‘million-strong’ march against Hong Kong’s controversial extradition bill turns violent” (South China Morning Post)
Hong Kong ‘Not Ready To Give Up’: Historic Protest Against Extradition Bill” (SupChina)
More than 1 million protest in Hong Kong, organizers say, over Chinese extradition law” (CNN)

Kinamedias nya artiklar direkt till din inkorg

Gör som 765 andra, prenumerera du med.

Translate article

Kinamedias nya artiklar till din inkorg helt gratis

Gör som 765 andra, prenumerera du med.