John Meewella – affärsmannen som hotade Angela Gui under svenska ambassadörens uppsyn

De senaste dagarna har mycket skrivits om det möte där Angela Gui hotades av två ”affärsmän” under ett möte arrangerat av Sveriges tidigare Kinaambassadör Anna Lindstedt.

Mycket fokus har varit på Kevin Liu, en av männen som närvarade och som flitigt syns på bilder med såväl Lindstedt som Kinas ambassadör i Stockholm. Det finns utan tvivel anledning att återkomma till honom, men här tänkte jag istället som hastigast belysa den andre mannen, nämligen John Meewella.

Meewella är från Sri Lanka, men har kopplingar till Kina genom ett stort antal företag och akademiska titlar, av vilka många verkar vara falska. Mycket riktigt har Meewella efter att denna skandal uppdagats raderat såväl sin Twitter som sin LinkedIn.

För inte längesedan publicerade han dock inlägg likt följande på Twitter:

Medan Meewella har försökt sopa undan spåren efter sig, så finns hans CV dock tillgängligt via en sida vid namn musclesforgrowth.com.

Det är ett minst sagt imponerande CV, med styrelse- och ordförandeposter i en rad olika företag och institutioner med kopplingar till Sverige och Kina, samt till Kevin Liu.

Se CV nedan som PDF, om nu Meewella skulle lyckas att ta bort det även från musclesforgrowth.com:

Med lite efterforskningar hade man enkelt på förhand kunnat lista ut att Meewella sannolikt inte är en person att förlita sig på då det gäller förhandlingar med Kina – och särskilt inte gällande fall som Gui Minhai.

Enligt min mening är detta ytterligare ett tecken på att ambassadör Lindstedt handlade om inte på egen hand så i alla fall utan kunskap inom Utrikesdepartementets högre ledning. Varningsklockor måste ju i så fall ha ringt någonstans, om hon på förhand gjorde känt att hon tänkte låta en person som Meewella förhandla om Gui Minhai på uppgift av Kinas ambassad.

Det är nu av största vikta att alla företag, organisationer och institutioner – som exempelvis Karolinska Institutet – som har haft samröre med Meewella undersöker detta noggrant.

I sammanhanget är Meewella en kanske ännu mer intressant person att hålla koll på än Kevin Liu – han är nämligen ett tydligt exempel på hur kinesiska myndigheter i allt större utsträckning också använder utländska medborgare i sina påverkansoperationer.

Eftersom jag just nu befinner mig på resande fot så kommer jag skriva mer om såväl Meewella som detta fall nästa vecka, när jag återigen är på plats i Taipei.

Tills dess är alla läsare som vet något om denne mystiske karaktär mycket välkomna att kontakta mig.