Sveriges ambassadör utreds av UD efter att ha lurat Angela Gui till hemligt och hotfullt möte

I helgen skrev jag här på InBeijing om ett antal män som sade sig representera Kinas ambassadör i Sverige försökt skrämma Angela Gui att inte tala mer om sin fängslade far med media.

I dag ger Angela själv mer detaljer om detta möte, vars omständigheter är en stor diplomatisk skandal och har lett till att Anna Lindstedt (bilden), Sveriges ambassadör i Peking, nu utreds av Utrikesdepartementet.

I en artikel via Medium, avslöjar Angela nu hur det var Lindstedt som bjöd in henne till Stockholm för ett par veckor sedan. Lindstedt lät veta hur det var dags att prova ”ett nytt tillvägagångssätt” för att lösa fallet med Gui Minhai, Angelas far som suttit fängslad i Kina i över 1 200 dagar utan rättegång.

Lindsted berättade vidare för Angela att en grupp affärsmän skulle hjälpa till med fallet. De ville alla träffa Angela i Stockholm. Lindstedt kopplade samman Angela med de okända männen som ville ha hennes passnummer för att kunna boka flygbiljetter och hotell åt henne.

Väl i Stockholm fördes Angela till ett annat hotell där hon skulle spendera två dagar i sällskap av Lindstedt och de ovannämnda affärsmännen, samt andra personer med relation till Kina eller affärsmännen som utan synbar anledning bjudits in till sammankomsten.

Samtal, middagar och alkoholförtäring skedde i ett område av hotellet som endast kunde tillgås med hjälp av passerkort. Angela blev tillsagd att inte lämna hotellet; till och med när hon gick på toaletten så följde någon som innehade passerkortet med henne.

Affärsmännen som Lindstedt lovat skulle assistera Angela utgav sig för att representera Kinas ambassadör Gui Congyou, vilket de styrkte genom att visa en bild av sig själva i sällskap med ambassadören. De försökte vidare smickra Angela och lova att erbjuda sin hjälp till henne utan att förklara hur.

Detta blev dock klarare under den andra dagen på hotellet, när affärsmännen leverade såväl morot som piska. Angela utvecklar situationen via Medium:

The next day I was told that one of the businessmen had gone to the Chinese Embassy to ‘negotiate’ my father’s case on Sweden’s behalf. The man who offered me the visa told me that they had ‘connections within the Chinese Communist Party’. He said the Chinese ambassador was ‘on the phone to Beijing’, and that it was possible my father might be released. There would, however, need to be a trial first ­– in which my father might be sentenced to ‘a few years’ before he’d be allowed to come back home. In order for this to happen, I was told I needed to be quiet. I wasn’t to tell anyone about this, or say anything publicly about the case.

Affärsmännen lät också Angela veta att kinesiska myndigheter var väldigt arga på henne. Men mest uppseendeväckande av allt är givetvis inte de kinesiska mellanhändernas beteende, utan den svenska ambassadörens.

Angela berättar hur Lindstedt satt bredvid och ”gick med på planen”, trots att affärsmännen rakt ut hotade med att Angela aldrig skulle få se sin far igen om hon inte litade på dem.

Vidare sade ambassadör Lindstedt att hon – om Gui Minhai frigavs – skulle gå ut på svensk tv för att tala om vilken lysande framtid relationerna mellan Sverige och Kina har, samt be om ursäkt för två händelser som inträffade i höstas: det satirprogram i SVT som skämtade om Kina, samt de kinesiska turisterna som avhystes från ett hotell i Stockholm av svensk polis.

Angela fick sedan reda på att ”förhandlingarna” med Kinas ambassad – som hon alltså inte underrättats om – hade pågått i ett par veckor, och att hon nu förväntades hålla tyst i utbyte mot vaga hopp om att hennes far eventuellt ska släppas eller få ett kortare straff.

När Angela naturligt nog ifrågasatte detta upplägg, blev affärsmännen arga och hotfulla och höjde rösten. När Angela påpekade för ambassadör Lindstedt att männen agerade manipulativt, sade Lindstedt att hon var ”ledsen” om Angela kände så.

Affärsmännen svarade då i sin tur med att hota såväl Angela som ambassadören enligt följande: ”The businessman said, ‘you care about Anna [Ambassador Lindstedt], right? If you keep talking to the media it’ll damage her career. You don’t want her to come to any harm, do you?’”.

Trots dessa hot, noterar Angela, så vek ambassadör Lindstedt inte en tum i sitt stöd för affärsmännen och deras ljusskygga plan:

Ambassador Lindstedt added that China were adopting a new diplomatic line which meant that if activism and media coverage was to continue, China might ‘punish Sweden’. I responded saying I didn’t feel very good about this being my responsibility. She said it was ‘unfortunate’ that I’d had to take on so much responsibility since the very beginning. The ambassador also told me she believed this — commissioning two businessmen to negotiate on a sensitive case — was the best course of action, as the negotiations handled by the Foreign Ministry ‘didn’t seem to make much progress’. ‘Damned if you do, damned if you don’t’, she said.

En sanslös historia har alltid ett sanslöst slut. Och denna historia är absolut inget undantag. För när Angela – utan att ha fått ersättning för vare sig flygbiljetter eller hotel – lämnade Stockholm så beslutade hon sig för att kontakta svenska Utrikesdepartementet för att ta reda på vilken kännedom de hade om fallet och affärsmännen.

Ingen kännedom alls, skulle det visa sig.

När Angela ringde till Utrikesdepartementet, så kände man där inte ens till att något möte hade ägt rum. Faktum är att UD inte ens hade en aning om att ambassadör Lindstedt befann sig i Sverige(!)

Här har vi alltså en svensk ambassadör som – bakom ryggen på hela UD – har lurat Gui Minhais dotter till ett hemligt möte med hotfulla affärsmän vilka på uppgift av Kinas ambassad försöker skrämma henne till tystnad. Och allt detta på svensk mark, medan ambassadör Lindstedt sitter bredvid och hejar på!

Det är därför inte överraskande att Lindstedt nu är under utredning, vilket Expressen precis avslöjade i artikel ”UD utreder ambassadör – efter hemligt möte om Gui Minhai”:

Utrikesdepartementets presschef Patric Nilsson säger att man nu utreder om ambassadör Lindstedt agerat felaktigt. En tillförordnad chef är tillsatt i Peking och Lindstedt kommer att återkomma till Sverige inom kort.

– Vi har tillsatt en intern utredning för att undersöka om möjligt felaktigt agerande har förekommit.
Utredningen tillsattes efter att UD fått kännedom om mötet i slutet av januari. Patric Nilsson säger att han inte kan kommentera vad ett konstaterande om felaktigt agerande skulle leda till.

Som jag skrev här i helgen så meddelade UD via sin hemsida 17 januari att ambassadör Lindstedt skulle lämna sin post i Peking i mars, för att istället bli samordnare av Sveriges internationella arbete med Agenda 2030 för hållbar utveckling. (Lindstedt var tidigare Sveriges chefsförhandlare vid klimatmötet i Paris.)

En dryg vecka senare ägde alltså det hemliga mötet rum, varpå Lindstedt nu blivit ”entledigad” från sin ambassadörspost i förtid. Det är i nuläget oklart huruvida hon har fortsatt förtroende att arbeta med Agenda 2030 – eller på någon annan position alls in UD för den delen.

Detta är givetvis inget mindre än en riktigt praktskandal, och ytterligare en pinsam tur kring svenska myndigheters agerande kring fallet Gui Minhai. Vad i helvete håller man egentligen på med?