17 oktober: Manifestation för Gui Minhai i Stockholm, på treårsdagen av hans försvinnande

11 oktober, 2018

17 oktober har Gui Minhai varit frihetsberövad i Kina i tre långa år. Han har under denna tid också paraderats tre gånger på kinesisk tv för att avge framtvingade ”erkännanden” rörande påhittade brott. Denna behandling av en utländsk medborgare saknar motstycke även i Kina.

Med anledning att det var 17 oktober 2015 som Gui Minhai först kidnappades av kinesiska säkerhetsagenter i Thailand, anordnas nu samma datum tre år senare en stödmanifestation för honom utanför Kina ambassad på Djurgården i Stockholm.

Liksom vid tidigare manifestationer är det Kurdo Baksi som anordnar, med hjälp av stora delar av civilsamhället. Vänligen se information om manifestationen nedan:

STÖDMANIFESTATION FÖR GUI MINHAI
TRE ÅR SEDAN GUI MINHAI FRIHETSBERÖVADES
Onsdagen den 17 oktober 12.00 Kinas ambassad i Stockholm

Den 17 oktober 2015 kidnappade kinesiska myndigheter den svenske medborgaren och bokförläggaren Gui Minhai under en semesterresa i Thailand. Publiceringen av regimkritiska böcker är med stor sannolikhet orsak till frihetsberövandet. I två år isolerades han från omvärlden utan advokat, rättegång och åtalspunkt.

Exakt två år senare ”frigavs” Minhai och hölls under uppsikt i en bostad i staden Ningbo utan möjlighet att lämna Kina trots att han endast är svenske medborgare! Tre månader efter ”frigivningen” kidnappade drygt tio civilklädda regimagenter Minhai som satt med två diplomater på ett tåg nära Beijing. Sedan dess den kinesiska diktaturen tvingat Gui Minhai att framträda i statlig tv och fördöma Sverige ifrån ett av de många hemliga underjordiska fängelserna i Kina. Först efter tre år fick Gui Minhai träffa en svensk läkare.

Med anledning av att Gui Minhai varit frihetsberövad i tre år anordnas en stödmanifestation onsdagen den 17 oktober 2018, 12.00 utanför Kinas ambassad (Lidovägen 8, Djurgårdsbrunnviken, strax Etnografiska museet och Tekniska Museet).

Initiativtagare till manifestationen är Kurdo Baksi och genomförs med stöd av Sveriges Journalistförbund, Svenska Förläggareföreningen och Sveriges Författarförbund.

Medverkande:
Karin Olsson, kulturchef Expressen
Björn Wiman, kulturchef Dagens Nyheter
Svante Weyler, förläggare
Grethe Rottböll, ordförande i Sveriges författarförbund
Ulrika Hyllert, vice ordförande Svenska Journalistförbundet
Helena Giertta, chefredaktör Journalisten

med flera

Till Kinas ambassad kan man enkelt ta sig med buss 69, som går från T-centralen till Kaknästornet södra. Ambassaden ligger inom synhåll från hållplatsen.

Det är extremt viktigt att denna treårsdag uppmärksammas. Kina verkar – liksom är fallet med många andra aktivister – försöka vänta ut omvärlden och hålla Gui Minhai inlåst så länge att hans situation faller i glömska. Detta får absolut inte ske.

Årsdagar har en viktig symbolisk innebörd, inte minst i Kina. En stor uppslutning utanför ambassaden på treårsdagen vore därför inte bara nödvändig för att visa att det finns stöd för Gui Minhais sak.

Det vore också ett kvitto för den kinesiska ambassadören på att hans hårdföra och ofta hotfulla tillvägagångssätt för att vinna debatten om Gui Minhai inte fungerar i Sverige.

Så om du bryr dig om Gui Minhais öde eller mänskliga rättigheter i allmänhet, överväg att spendera din lunch genom att åka till Kinas ambassad och visa ditt stöd!

Flera svenska medier kommer också vara där, vilket gör det extra viktigt med bra uppslutning. Det visar att intresse för fallet finns, vilket i sin tur kan leda till ännu mer rapportering.

(Intern länk.)

Kinamedias nya artiklar direkt till din inkorg

Gör som 764 andra, prenumerera du med.

Translate article

Go toTop