Manifestation i Stockholm 13 juli: Gui Minhai inlåst i 1 000 dagar!

Fredagen 13 juli kommer jag tala på en manifestation utanför den kinesiska ambassaden i Stockholm, med anledning av att Gui Minhai varit fängslad i Kina 1 000 dagar utan rättegång.

Manifestationen är oerhört viktig för att visa kinesiska myndigheter att fallet Gui Minhai inte fallit i glömska hos det svenska civilsamhället, då det är uppenbart hur Kina hoppas att intresset för Guis öde ska försvinna med tiden.

Det är också viktigt eftersom Kinas ambassad i allt större utsträckning ägnat sig åt allehanda påverkansoperationer sedan den nya ambassadören Gui Congyou tillträde i augusti förra året.

Förutom att ha skickat personal till panelsamtal för att smutskasta Gui Minhai, bjöd ambassadören nyligen in sig själv till Sveriges Radio P1 för att göra precis likadant. Kinas ambassad har sedan Gui Congyou tillträde också i ökad utsträckning börjat kontakta svenska journalister som uppmärksammar Gui Minhais situation.

Se nedan pressutskick med information om manifestationen 13 juli:

1 000 DAGAR SEDAN GUI MINHAI KIDNAPPADES
STÖDMANIFESTATION FÖR GUI MINHAIS FRIHET
13 juli 2018, 12.00 utanför Kinas ambassad (Lidovägen 8, Djurgårdsbrunnviken, Stockholm)

Den 17 oktober 2015 kidnappade kinesiska myndigheter den svenske medborgaren och bokförläggaren Gui Minhai under en semesterresa i Thailand. Hans ”brott” är med stor sannolikhet att ha publicerat regimkritiska böcker. I två år, bortsett från ett par minuters besök från svenska diplomater, isolerades han från omvärlden utan advokat, rättegång och åtalspunkt.

Exakt två år senare ”frigavs” Minhai och hölls under uppsikt i en bostad i staden Ningbo utan möjlighet att lämna Kina! Tre månader efter ”frigivningen” kidnappade civilklädda regimagenter Minhai som satt med två diplomater på ett tåg nära Peking. Sedan dess har den kinesiska diktaturen tvingat Gui Minhai att framträda i den regimkontrollerade televisionen och fördöma Sverige. Och Kinas ambassad i Stockholm har inte bara talat illa om Gui Minhai utan också ägnat sig åt karaktärsmord, till exempel i programmet Konflikt på Sveriges Radio.

I mitten av juli 2018 har Gui Minhai suttit exakt 1 000 dagar i ett av de många hemliga underjordiska fängelserna i Kina.

Med anledning av 1 000 dagars frihetsberövande anordnas en stödmanifestation för Gui Minhais frihet utanför Kinas ambassad (Lidovägen 8, Djurgårdsbrunnviken, strax Etnografiska museet och Tekniska Museet) fredagen den 13 juli 2018, 12.00

Initiativtagare till manifestationen är Kurdo Baksi och genomförs med stöd av Sveriges Författarförbund och Svenska Förläggareföreningen.

Medverkande:
Kurdo Baksi författare och journalist
Anders Q Björkman Biträdande kulturchef Svenska Dagbladet
Magnus Fiskesjö fd kulturattaché vid Sveriges ambassad i Kina och fd chef för Östasiatiska museet
Patrik Lundberg vice ordförande Sveriges Författarförbund
Jojje Olsson författare och journalist

Till Kinas ambassad kan man enkelt ta sig med buss 69, som går från T-centralen till Kaknästornet södra. Ambassaden ligger bara ett par minuters promenad från hållplatsen. Väl mött!