Ännu en journalist kastas ut från Kina

22 augusti, 2018

I dag offentliggjorde Megha Rajagopalan att kinesiska myndigheter vägrar förnya hennes journalistvisum, vilket innebär att hon efter sex år som journalist i Kina nu måste lämna landet.

Rajagopalan har jobbat för en rad medier och var fram till alldeles nyligen Buzzfeeds byråchef i Peking.

Hon har gjorts sig känd för flera banbrytande reportage om politik och mänskliga rättigheter, inklusive prisbelönt journalism från regionen Xinjiang där en omfattande kampanj mot områdets muslimer nu pågår.

Rajagopalan meddelade själv denna nyhet via sin Twitter tidigare i dag:

Att Rajagopalans visum inte förnyas är ytterligare ett bevis på det försämrade arbetsklimat för utländska journalister i Kina, som Foreign Correspondents’ Club of China (FCCC) sammanfattade tidigare i år i sin rapport ”Access Denied: Surveillance, harassment and intimidation as reporting conditions in China deteriorate”.

Journalister som i Kina rapporterar om känsliga ämnen måste helt enkelt ha med i beräkningarna att de plötsligt kan tvingas lämna landet. Något som givetvis är oerhört effektivt, då det bidrar till självcensur, som är den allra mest effetkiva formen av censur.

Rajagopalan satt tidigare i styrelsen för FCCC, som i dag kommenterade händelsen enligt följande:

De ökade etniska motsättningarna i västra Kina, framförallt i Xinjiang, är en av de mest känsliga frågorna i hela Kina i dag.

Det är värt att notera hur en annan journalist, nämligen fransyskan Urusla Gauthier, också kastades ut från Kina i slutet av 2015, just på grund av sin rapportering om Xinjiang.

Kinesiska myndigheter krävde då att Gauthier offentligt skulle be om ursäkt för sina texter från Xinjiang. Detta vägrade hon givetvis, och kastades därmed ut från landet.

I dag är det mer på sin plats än någonsin tidigare att läsa ”This Is What A 21st-Century Police State Really Looks Like”, en av Rajagopalans mest uppmärksammade artiklar som tidigare i år belönades med Human Rights Press Awards.

Utvisningen av Rajagopalan har under dagen uppmärksammats i en rad internationella medier, bland annat New York Times och Washington Post.

Kinamedias nya artiklar direkt till din inkorg

Gör som 776 andra, prenumerera du med.

Lyssna på Kinamedia: Nya kalla kriget

App Icon Apple Podcasts

Translate article