Kina avfärdar rapport om trakasserier från 117 utländska journalister

I veckan publicerade Foreign Correspondents’ Club of China (FCCC) en rapport med den talande rubriken ”Access Denied: Surveillance, harassment and intimidation as reporting conditions in China deteriorate”.

Den tretton sidor långa rapporten bygger på intervjuer med 117 av organisationens medlemmar, vilka alltså jobbar som utländska journalister i Kina. Närmare hälften av dessa hade under det senaste året upplevt hinder, trakasserier eller fysiskt våld i sitt arbete.

Inte en enda av de svarande ansåg att arbetsklimatet för journalister i Kina lever upp till internationella standarder. Och som titeln gör gällande så visar rapporten även hur villkoren försämrats betydligt.

40 procent av de svarande upplevde en försämrad möjlighet att rapportera under 2017, vilket kan jämföras med ”bara” 29 procent året innan. I den oroliga provinsen Xinjiang hade 73 procent stött på hinder i form av säkerhetspolis eller myndigheter; en andel som 2016 ”bara” låg på 42 procent.

Vidare hade hela 15 procent av de utländska journalisterna problem att förnya sina visum i Kina under 2017, vilket även det var ökning från sex procent året före.

Tidningen Journalisten har översatt några personliga vittnesmål från rapporten:

Josh Chin, utrikeskorrespondent för amerikanska Wall Street Journal, uppger i rapporten att polis och lokala myndigheter i Kina allt oftare hävdar att det krävs särskilt tillstånd för att rapportera från ett område.

”Listan över forskare och akademiker som är beredda att prata med utländska reportrar blir allt kortare. Attacker och insinuationer i statsmedierna fortsätter att förgifta allmänhetens uppfattning mot utländska medier”, uppger Josh Chin.

Matthias Müller, utrikeskorrespondent för schweiziska Neue Zürcher Zeitung, uppger att det blir svårare och svårare att få tillgång till personer och information i Kina. ”Ingen vill egentligen prata med mig”, säger Matthias Müller.

Bernhard Zand på tyska Der Spiegel berättar i rapporten att teamets taxichaufför vid ett tillfälle blev uppringd och uppmanad att hålla telefonlinjen öppen så att myndigheterna kunde lyssna på konversationen i taxibilen.

Det är alltså tydligt att relationen mellan den kinesiska regimen och de utländska journalister som försöker rapportera från landet blir allt sämre.

Rapporter som denna är givetvis en nagel i ögat på kinesiska myndigheter som försöker bygga upp landets ”soft power”. I en tid då Kina har som uttalat mål att öka sitt politiska inflytande globalt, samt låta statliga kinesiska företag investera i utlandet, är det nämligen viktigt för Kina att framstå som en ansvarstagande stormakt.

När frågan om rapporten dök upp på en presskonferens så avfärdades den därför i skarpaste ordalag av kinesiska utrikesministeriets taleskvinna Hua Chunying:

Q: The Foreign Correspondents’ Club of China just issued its annual report on the working conditions of foreign journalists in China, which found that the Chinese government has used the visa renewal process to pressure correspondents whose coverage it does not like and intensified attempts to deny or restrict access for foreign journalists to large parts of the country. I was wondering if you’ve seen this report and do you have any comment on that? And are there any steps China plans to take to improve the working conditions for foreign correspondents in China?

A: I have yet to see this so-called report you mentioned, and I am also wondering whom this so-called organization could represent. Are all of you its members? Are you all OK with its report? For me, I find the accusations in this report very unreasonable. I would like to ask all of you some questions. How do you like your working environment in China? Has the Information Department of the Foreign Ministry, as the competent department in charge of foreign media organizations and journalists stationed in China, provided you with all necessary convenience and assistance for your coverage? If any of you believes that the FCCC has spoken your mind, or you find yourself approving the contents of this report, you may raise your hand and let me know. (No hand raised)

No one.

Then, you can tell the FCCC that foreign journalists present here today do not agree with its report’s conclusion, so it has in no way reflected the genuine opinion of almost 600 foreign journalists stationed in China. We will continue with our efforts to assist and facilitate foreign journalists’ report and coverage in China, as we always do. If you encounter any problem and difficulty in your work, feel free to contact us anytime.

Notera att Hua alltså avfärdar rapporten utan att ens ha läst den. Det finns således knappast några långtgående planer från kinesiska myndigheter att lyssna på utländska journalisters bekymmer för att sedan försöka förbättra arbetsvillkoren.

Den tretton sidor långa rapporten kan läsas i sin helhet här.