Nytt videomaterial och intervju med Kinas ambassdör om familjen som polis avlägsnade från hotell i Stockholm

17 september, 2018

Fallet med den kinesiska familj som avlägsnades av polis från Generator Hostel i Stockholm tidigare denna månad har fått oanade proportioner. Flera internationella medier har uppmärksammat fallet och den diplomatiska kris som nu följer.

Jag har tidigare här på InBeijing postat tre videos i ett inlägg som nu fått över 15 000 träffar. Sedan dess har ytterligare videomaterial dykt upp. Detta bisarra klipp, som filmades av en förbipasserande, summerar situationen väldigt väl:

Vilket tydligt kan ses så handlar det inte om övervåld – eller ens om något våld alls – från polisens sida. Det är istället familjen som gapar och skriker, och sonen som slänger sig raklång på marken och teatergråter i ett pinsamt försök att senare kunna anklaga polispatrullen för omänsklighet.

Personen som filmade dessa klipp berättar dessutom om situationen för Aftonbladet i artikeln ”Hotellbråket fångades på video: ’Poliserna såg inte alls elaka ut’”.

Där säger mannen att poliserna försökte lugna ner situationen, men att kineserna ”bara gapade och skrek”. Sonen beskrivs som ”konstig” med anledning av att han ”kastade sig rakt ut” på marken.

Aftonbladet har även uppsökt Kinas ambassad och intervjuat den kinesiska ambassadören, som helt tar familjens parti och inte skräder med orden. (Läs hela intervjun på engelska eller kinesiska via ambassadens hemsida.)

Ambassadörens svar är ganska repetitiva. Han återger flera gånger hur Kina respekterar och skyddar sina medborgares rättigheter, samt att polisen handlat på ett vis som man från kinesiskt håll inte kan acceptera.

Svaren innehåller – föga förvånande – en rad felaktigheter och överdrifter. Framför allt beskyller ambassadören polisen för att ha ”dumpat familjen på en avlägsen kyrkogård”.

Vidare hävdar ambassadören att hotellpersonalen ljuger. Han menar att familjen anlände till hotellet ”bara några timmar” innan incheckning, trots att de i själva verket anlände innan midnatt dagen före, alltså cirka 15 timmar innan det var dags att checka in.

Ambassadören försöker bevisa sin teori genom att det var mörkt ute när bilder och video togs. (Det är oklart vad som är relevant i denna förklaring, eftersom detta ju snarare visar att familjen i själva verket var på hotellet långt tidigare än vad ambassadören hävdar.)

Ambassadören ägnar också en stor del av intervjun till att fördöma säkerhetsläget i Sverige. Han berättar hur han innan sin postering i Stockholm lärt sig att Sverige är ett väldigt säkert land, men att han nu fått omvärdera sin uppfattning. Han hänvisar bland annat till hur orolighet kring lag och ordning och organiserad brottslighet diskuterades frekvent under valrörelsen.

Vidare säger ambassadören att två kinesiska turister i genomsnitt råkar ut för stölder och rån i Sverige varje dag. Även detta säga ligga bakom de varningar som ambassaden utfärdat till kinesiska turister som planerar besöka Sverige.

Aftonbladet intervjuar Kinas ambassadör om händelsen.

I en nedkortad version av intervjun på Aftonbladet, så beskyller ambassadören vidare de personer som kopplat samman händelsen med Gui Minhai för att inte basera sina uttalanden på fakta, utan på ”gissningar” och andra påhitt som används för att attackera Kina.

Av allt att döma så kvarstår ambassadens krav på en offentlig ursäkt samt att poliserna ska straffas och familjen kompenseras. Det är dock en stor risk att ambassadören kommer bli besviken.

För i Aftonbladet uppger chefsåklagare Mats Ericsson i dag att man redan 7 september lade ner utredningen mot polispatrullen, eftersom de inte ansetts ha begått något fel:

Måndagen den 3 september polisanmälde sonen i den kinesiska familjen polisens hantering av ärendet och på fredagen den 7 september lades utredningen ner av Chefsåklagare Mats Ericsson på Särskilda åklagarkammaren som hanterar polismål.

– De inleddes aldrig någon förundersökning eftersom bedömningen var att det som hände inte var något brott från polisens sida. Polisen har rätt enligt polislagen att avlägsna någon från en plats till en annan och det är en oerhört vanlig och standardmässig polisprocedur att göra det och så skedde i det här fall, säger Mats Ericsson.

I det här fallet körde polispatrullen familjen till Skogskyrkogårdens tunnelbanestation som ligger 7 kilometer från det aktuella hotellet.

Familjen har alltså blivit avsläppta vid en tunnelbanestation och inte på en avlägsen kyrkogård. Ericsson understryker vidare att detta är en vanlig plats att avlägsna personer på som stört den allmänna ordningen.

Det är alltså osannolikt med vare sig ursäkt, kompensation eller straff mot de inblandade poliserna.

För övrigt verkar turisterna inte särskilt illa däran, långt ifrån de allvarliga personskador som ambassadören påstår att svensk polis orsakat dem. En läsare skickade mig följande bild från kinesiska sociala medier, föreställandes familjens fortsatta semester i Europa:

För den som är intresserad av hur diskursen går på kinesiska sociala medier, rekommenderas artikeln ”’This is Swedish Police!’ – Sweden under Fire in China for ’Brutal Abuse’ of Chinese Tourists” av What’s on Weibo.

Go toTop