Gui Minhai orsaken att Kina varnar turister för Sverige och kräver ursäkt för polisinsats mot kinesisk familj?

Under gårdagen postade jag i går tre videos på den kinesiska familj som i början av september avvisades från ett hotell av svensk polis. Inlägget har dragit stor uppmärksamhet med över 10 000 läsare.

I ett inlägg med rubriken ”Kina varnar turister för att besöka Sverige efter påstått polisvåld mot kinesisk familj” skriver jag närmare om fallet. Familjen i fråga anlände sent på kvällen till Generator Hostel i Stockholm med bokning först nästa dag, och krävde att få övernatta i lobbyn.

När hotellpersonalen inte gick med på detta så vägrade familjen ändå att lämna lobbyn. Personalen beskriver sedan hur situationen blev hotfull, varpå polis och vakter tillkallades för att förvisa dem.

Enligt en artikel i statliga tidningen Global Times använde sig polisen av kraftigt övervåld; den sjuka pappan ”kastades” ner på marken, fler poliser ”med vapen” tillkallades och polisen sägs ha misshandlat familjen under bilfärden ut till Skogskyrkogården där de sedan dumpades.

De videos som jag postade under gårdagen ger en indikation om att så inte skett. Istället är det familjen som beter sig extremt illa: gapar och skriker och filmar och ber för sina liv medan polis och vakter förvånat ser på.

Men det spelar ingen roll. Fallet har ändå utvecklats till en diplomatisk kris, där Kinas ambassad och myndigheter vill se såväl en ursäkt som en förklaring och kompensation till familjen. Tillsvidare har Kinas ambassad och utrikesministerium utfärdat en säkerhetsvarning för kinesiska turister som planerar besöka Sverige.

I gårdagens text spekulerade jag i huruvida varningen och kraven på en ursäkt kunde vara relaterat till svenska myndigheters och mediers fortsatta krav på att Gui Minhai ska släppas fri:

Försöker man kräva Sverige på en ursäkt med en formulering gällande brist på respekt för mänskliga rättigheter, med anledning av allt prat om mänskliga rättigheter kring fallet Gui Minhai? Det är också värt att notera hur Global times publicerar artikeln under ”Diplomati”, snarare än ”Turism” eller ”Samhälle”.

Det visar sig nu mycket riktigt att så kan vara fallet. Aftonbladet citerade under gårdagen en anonym regeringskälla i artikeln ”Källa i regeringskansliet: Därför angrips vi av Kina”:

En källa i svenska regeringskansliet, som givet frågans känslighet inte kan citeras med namn, uppger för Aftonbladet att man uppfattar uppståndelsen kring händelsen som underblåst av statliga aktörer i Kina.

Källan uppger att man direkt kopplar händelsen till de svenska ansträngningarna med att få den svenska bokförläggaren Gui Minhai, som sitter fängslad i Kina, frisläppt.
– Det finns saker som talar för att hela den här frågan, på vilket sätt den har förstorats, har att göra med någon underliggande faktor och det handlar ju om, tror vi, att man stör sig på att vi fortsätter kräva att Gui Minhai ska friges, säger källan i regeringskansliet.

Andra har spekulerat i huruvida händelsen hänger ihop med att Dalai lama tidigare denna vecka besökte Sverige. Personligen tror jag inte mycket på denna teori, då det inte var svenska myndigheter utan biståndsorganisationen Individuell människohjälp som bjudit in honom.

Det är i sammanhanget mycket viktigt att förstå att kinesiska myndigheter ofta använder kinesiska turister som ett slags diplomatiskt vapen. Om bråk uppstår med annat land har Kina vid flera tillfällen uppmanat eller försvårat för sina egna invånare att resa dit, vilket leder till minskade turistintäkter för vederbörande land.

Ett tydligt nyligen inträffat exempel på detta är Sydkorea, där antalet turister från Kina halverades i fjol jämfört med 2016, efter att man låtit USA bygga ett missilförvar på koreansk mark. Enigt Bank of Korea skalade det minskade antalet turister av 0,4 procent från landets BNP.

Sverige har på senare år satsat stort på att öka antalet turister från Kina, så rimligtvis ser kinesiska myndigheter detta som en punkt vilken går att angripa.

Fallet har fått stor uppmärksamhet inte bara i Sverige utan också internationellt.

Av den svenska rapporteringen märks bland annat ett fem och ett halv minuters långt inslag i TV4 Nyheterna under gårdagen. Det är värt att uppmärksamma inte bara för att det är ett ovanligt långt nyhetsinslag, utan även för den vinkel som kanalen valde.

I inslaget så ifrågasätts den kinesiska familjens version och beteende knappt. Istället återger man informationen i Global Times artikel, och låter sedan en presstalesman vid Utrikesdepartementet stå till svars för hur Sverige nu ska hantera händelsen.

Svensk media borde istället uppmärksamma de lögner och den felaktiga version av texten som återges från kinesiskt håll, samt det orimliga kravet på en ursäkt och kompensation till familjen. Det är livsfarligt att backa och vika ner sig för denna kravställning.