Veckan som gick: Nyhetsbrev från Kina/Asien vecka 26

Ett lite kortare nyhetsbrev denna vecka på grund av fint sommarväder och fotbolls-VM!

Jag är sedan förra veckan i Sverige, och kommer i morgon att börja skicka ut signerade exemplar av min senaste bok ”De kidnappade Kinasvenskarna” till de som beställt boken via min blogg.

Ni kan beställa boken signerad här i en vecka till för 180 kronor inklusive frakt, vilket är billigare än andra butiker online. Passa på att koppla av med en bok av riktigt papper i sommar!

De viktigaste nyheterna från Kina under den gångna veckan rör det handelskrig som rullas upp gentemot USA. Som ni kan läsa nedan, så verkar det väldigt avlägset att de båda parterna når en överenskommelse innan en ond spiral av strafftullar sätter in.

Den mest bisarra händelsen med Sverigekoppling sedan jag senast skrev här rör den intervju med Kinas ambassadör i Stockholm som Sveriges Radio P1 Konflikt sände tidigare denna månad. Intervjun finns nu upplagd i sin helhet, där ambassadören kan höras prångla ut propaganda och lögner under 45 minuter. Jag har länkat till och kommenterat intervjun här.

Tusen tack till alla som stödjer InBeijing via Patreon, och därmed möjliggör detta nyhetsbrev!

EKONOMI & HANDEL

Last chance for US, China to lay down their trade war weapons – 6 juli kommer USA och Kina införa strafftullar på varor värda 34 miljarder dollar från endera sida. Även om det i teorin fortfarande finns möjlighet att lösa detta på diplomatisk väg, så pekar det mesta på att dessa inledande tullar riskerar blott utgöra första steget i ett mer långtgående handelskrig länderna emellan. Detta eftersom Donald Trump nyligen hotade att införa tullar på kinesiska varor för 200 miljarder dollar till i ett första skede, och sedan på varor för ytterligare 200 miljarder dollar igen. Som The Hill konstaterar så går alltså utvecklingen i fel riktning för att en konflikt ska kunna undvikas. USA ställde redan i maj krav på Kina gällande bland annat handelsbalans, skydd av intellektuella rättigheter samt minskning av regler och hinder för amerikanska investeringar i Kina. De båda sidorna har dock inte lyckats komma överens om hur nya förhållanden i handelsrelationerna dem emellan ska utformas.

China’s central bank frees up US$100 billion in funding as trade war looms – Ytterligare ett tecken på att handelskriget mellan världens två största ekonomier håller på att materialiseras, är att Kina verkar ta flera förebyggande åtgärder för att bemöta detta. South China Morning Post rapporterar hur Kinas centralbank nyligen deklarerat att man kommer släppa ytterligare krediter för motsvarande 100 miljarder dollar, för att stödja en rad såväl statliga bolag som mindre företag som annars skulle riskera att gå omkull. Bland annat kommer centralbanken sänka kapitalkraven och utöka möjligheten till lån för mindre privata aktörer. Åtgärderna ska implementeras dagen innan de amerikanska strafftullarna träder i kraft. Tidningen påpekar också att det potentiella handelskriget kommer i en ytterst besvärlig tid för Kinas ekonomi, som visat upp flera problematiska indikatorer på sistone. Bland annat har såväl konsumtion som inhemska investeringar minskat betydligt under de senaste månaderna, samtidigt som landets börsmarknad förra veckan nådde sin lägsta nivå på två år.

POLITIK & INTERNATIONELLA RELATIONER

China’s Master Plan: Exporting an Ideology – Bloomberg uppmärksammar hur Kina exporterar sin ideologi utomlands, vilket egentligen inte är så konstigt. På samma vis som USA länge arbetat för att underlätta existensen av demokratier, så arbetar nu Kina med att göra världen till en bättre plats för diktaturer. Detta är något som har pågått länge, och som tagit extra fart efter finanskrisen 2008. Spridningen behöver inte nödvändigtvis ske efter någon detaljerad plan, utan äger snarare rum naturligt genom exempelvis generösa lån till diktaturer. Kina exporterar även utrustning för övervakning eller till polis och militär i flera autokratiska länder. Sammantaget utgör detta ett ”aktivt skydd” från Kinas håll för flera av världens diktaturer. En viktig ingrediens för detta är även undermineringen av demokratier. I ökad utsträckning har Kina framgång med att rubba demokratiska institutioner och så politisk splitt i samhällen från Australien till östra Europa. Att skydda och stå upp för diktaturer har enligt artikeln blivit en allt viktigare del av Kinas utrikespolitik.

Exiled in the U.S., a Lawyer Warns of ‘China’s Long Arm’ – En intressant profil av Teng Biao, en av de individer som jobbar mest målmedvetet med att avslöja och få till debatt om hur Kinas kommunistparti försöker sprida sin politik och sina metoder utomlands enligt ovan. Teng, som jag själv nyligen träffade i Taiwan, bor i USA där han 2014 fick en inbjudan att undervisa vid Harvard University, två år efter att han flytt Kina till Hongkong. Han var en av de tidigaste människorättsadvokaterna i Kina, och har själv blivit torterad av landets säkerhetspolis. Teng har även lyckats ta sin familj till USA, efter en dramatisk flykt som delvis skedde på motorcyklar vid den thailändska gränsen. Under de senaste tre åren har han lagt alltmer tid på att uppmärksamma den självcensur som Kinas ökade makt innebär bland akademiker, organisationer och företag. Något som familjen själv drabbats av även på amerikansk mark. Hans fru fick sparken från sitt jobb vid ett företag som säljer teknologiprodukter till kinesiska kunder, och Teng själv fick sin bok tillbakadragen av amerikanska Advokatsamfundet, vilket han själv menar beror på organisationens rädsla att förlora sin närvaro i Kina. Teng har även tidigare arrangerat en marsch för att uppmärksamma Kinas brott mot mänskliga rättigheter, och planerar att arrangera ett liknande event nästa månad. Ett namn att lägga på minnet i den framtida kampen för mänskliga rättigheter i Kina.

INTERNET, TEKNIK & MEDIA

How China tried to shut down Australian media coverage of its debt-trap diplomacy in the Pacific – Från Australien kom i veckan ytterligare ett exempel på hur kinesiska myndigheter, ofta via sina ambassader, genom hot försöker påverka hur utländsk media framställer landet. En tjänsteman från Kinas ambassad i Australien ringde nämligen upp producenten bakom tv-programmet ”60 Minutes” för att försöka stoppa ett inslag som handlade om hur många fattiga länder hamnar i ekonomisk och politisk skuld till Kina som ett resultat av lån i samband med Kinas nya sidenvägar. Enligt Business Insider skrek tjänstemannen i luren att programmet måste bort samt att inga liknande ”olydigheter” får förekomma i framtiden. Samtalet beskrevs som ovanligt ”aggressivt”. Tidningen intervjuar även personer som menar att detta sker regelbundet i Australien, och särskilt bland landets kinesiskspråkiga medier. Även utrikesministern i Vanuatu citeras i artikeln säga att Kina förväntar sig politiskt stöd i FN som tack för de lån man ger till landet.

China will partly lift internet censorship for one of its provinces to promote tourism – Ön Hainan som utgör Kinas västligaste provins planerar att lätta på internetcensuren, i vad som verkar vara ett försök att locka turister samt höra samman med provinsens planer på att etablera ett frihandelsområde till år 2020. Enligt ett meddelande från lokala myndigheter kommer besökare på vissa delar av ön snart kunna tillgå Facebook, Twitter och Youtube. Andra förbjudna tjänster som Instagram eller Google nämndes inte. Detta meddelande plockades dock senare bort från lokala myndigheters hemsida, men enligt The Verge så rapporteras uppgifter om att internetcensuren ska lättas fortfarande i lokal media. Ironiskt nog så verkar nu uppgifter eller kommentarer om detta censureras i sociala medier. Men signalerna är i alla fall ett tecken på att lokala tjänstemän förstår att ett begränsat internet innebär begränsningar för turism och handel.

Inside a Heist of American Chip Designs, as China Bids for Tech Power – Den kanske allra viktigaste anledningen till det handelskrig som just nu rullas upp mellan Kina och USA är stöld av immateriella rättigheter. I planen ”Made in China 2025” ingår att Kina ska vara ledande inom produktionen för en rad högteknologiska produkter, och för det krävs avancerad teknologi i form av halvledare och mikrochip som Kina ännu inte kan tillverka på egen hand. För att ackumulera denna kunskap ägnar sig Kina i ökad utsträckning av industrispionage, vilket New York Times exemplifierar i denna artikel om den amerikanska chiptillverkaren Micron. Efter att företaget nekat ett bud från ett statligt kinesiskt företag, började en kinesisk arbetsgivare istället att rekrytera personal från Microns fabriker i Taiwan, med erbjudanden om höga positioner och allehanda bonusar. De som tog med sig företagets teknologi på hårddiskar eller i dokumentform belönades särskilt. Efter att taiwanesisk polis börjat misstänka vad som skedde så fångades anställda på bar gärning med att smuggla ut teknologi. Sedan tidigare har kinesiska chiptillverkare också börjat producera mikrochip som är identiska med Samsungs.

SAMHÄLLE & KULTUR

Swedish court finds man guilty of spying for China – För en dryg vecka sedan dömdes en kinesisk man med tibetansk härkomst till 22 månaders fängelse för att ha spionerat på tibetaner bosatta i Sverige. Associated Press skriver närmare om rättegången, och mannens brott vilket ofta tituleras som ”flyktingspionage”. Mannen i fråga ska ha fått minst 50 000 kronor i ersättning, samt flera utgifter betalda bland annat då han åkt till Polen för att träffa kinesiska underrättelseagenter. Han ska ha försett kinesiska tjänstemän med information om adresser, resor, politiska aktiviteter och familjerelationer bland tibetaner bosatta i Sverige. Spionaget utfördes från juli 2015, till dess att mannen greps av SÄPO i februari 2017. Som jag skrev i Fokus tidigare denna månad så ägnar sig Kinas ambassad i Stockholm även åt omfattande flyktingspionage mot uigurer bosatta i Sverige.

China blocks HBO after John Oliver parody of Xi Jinping – HBO är senast i raden att drabbas av Kinas internetcensur. TV-nätverkets hemsida är nu helt blockerad i Kina, efter komikern John Oliver skämtat om president Xi Jinping på sin show Last Week Tonight. John Oliver kallade bland annat Xi för ”en otäck farbror som har 800 000 personer inlåsta i sin källare”. Han gjorde även narr över presidentens känslighet att jämföras med seriefigurer som Nalle Puh. Enligt The Guardian spelar censuren knappast särskilt stor roll för HBO, då företagets tjänster i Kina ofta har varit svajiga och långsamma. Men sedan John Olivers skämt är sidan alltså helt blockerad.