Manifestation för Gui Minhai i Stockholm 3 maj

Den 3 maj infaller pressfrihetens dag. Men anledning av detta anordnas en stödmanifestation för Gui Minhai utanför Kinas ambassad i Stockholm.

Gui har nu suttit i kinesiskt förvar i 921 dagar utan rättegång. Som jag tidigare skrivit så lider han av den livshotande nervsjukdomen ALS, vilken gradvis leder till förlamning och innebär att den insjuknade patienten i genomsnitt endast har 2-4 år kvar att leva.

Tillståndet blir givetvis ännu allvarligare av att Gui sannolikt inte får adekvat vård i fängelset. Enligt hans dotter Angela Gui, så har pappa redan svårigheter med att röra sina fingrar och hålla balansen när han går.

Det är kalla fakta att en svensk samvetsfånge just nu håller på att dö i kinesisk fångenskap. Det är därför viktigt att så många som möjligt dyker upp på manifestationen nästa vecka.

Liksom det minnesevent som hölls för Gui Minhai 17 oktober i fjol – på tvåårsdagen av hans försvinnande – är det Kurdo Baksi som arrangerar även denna manifestation. Se en kort informationstext nedan:

GUI MINHAI UPPMÄRKSAMMAS PÅ PRESSFRIHETSDAGEN

Den 17 oktober 2015 kidnappade kinesiska myndigheter den svenske medborgaren och bokförläggaren Gui Minhai under en semesterresa i Thailand. Hans ”brott” är med stor sannolikhet att han publicerat regimkritiska böcker. I två år isolerades han från omvärlden utan advokat, rättegång och åtalspunkt.

Exakt två år senare ”frigavs” Gui och hölls under uppsikt i en bostad i staden Ningbo utan möjlighet att lämna Kina, trots att han endast är svensk medborgare. Tre månader efter ”frigivningen” kidnappade runt tio civilklädda regimagenter Gui som satt med två diplomater på ett tåg mot Beijing. Sedan dess har den kinesiska diktaturen tvingat Gui Minhai att framträda i statlig tv och fördöma Sverige ifrån ett av de många hemliga underjordiska fängelserna i Kina för tredje gången sedan hans första gripande 2015.

Med anledning av detta anordnas en stödmanifestation för Gui Minhai på Press– och yttrandefrihetsdagen den 3 maj 2018, 12.00 utanför Kinas ambassad (Lidovägen 8, Djurgårdsbrunnsviken, strax Etnografiska museet och Tekniska Museet), buss 69 går dit.

– Sverige borde göra mera definitivt mer för att rädda Gui Minhai. UD bör agera konkret. Jag tror att man måste sätta hårt mot hårt. Till exempel bör Sverige utvisa Kinas ambassadör ur Sverige omedelbart. Det skulle hjälpa mycket, säger Kurdo Baksi, initiativtagare till manifestationen.

Medverkande:

Karin Olsson, kulturchef Expressen
Anders Q Björkman, biträdande kulturchef Svenska Dagbladet
Helena Giertta, chefredaktör tidningen Journalisten
Ulrika Kärnborg, vice ordförande i Sveriges Författarförbund
Ulrika K Engström, Fängslade författares kommitté, Svenska PEN

Det är också sannolikt att fler talare kommer ansluta sig innan eventet. En sådan stark lineup är skäl nog i sig att ta sig till Djurgårdsbrunnsviken under lunchen nästa torsdag, utöver det stöd som Gui Minhai behöver för att möjlighet ska ges att rädda hans liv.

Läs mer om den planerade manifestationen i tidningen Journalisten.