Minnesevent för Gui Minhai i Stockholm

Tisdag 17 oktober är det exakt två år sedan Gui Minhai kidnappades av kinesiska säkerhetsagenter vid sin bostad i Thailand. Som bekant sitter han fortfarande fängslad på okänd ort i Kina utan rättegång, vilket jag kommer uppmärksamma närmare i ett par svenska tidningar.

På tvåårsdagen hålls det även ett event vid lunchtid i Nordstedts förlags lokaler i Stockholm. Även fast jag inte är i Sverige så kommer jag medverka via Skype, och hålla ett samtal med journalisten Martin Schibbye, som själv greps i Etiopien 2011 och benådades ett drygt år senare efter ett ”erkännande” inte helt olikt de som Gui tvingas avlägga.

Vi kommer tala om hur myndigheter, media och civilsamhälle i Sverige agerar när svenskar kidnappas i utlandet. Finns det någon skillnad mellan reaktionen då Schibbye greps 2011 och när Gui försvann för två år sedan? Och vad innebär egentligen ”tyst diplomati”?

Bland övriga medverkande märks Eva Gedin, ordförande i Bokförläggareföreningen och Karin Olsson, Expressens kulturchef. Tillställningen arrangeras av författaren och debattören Kurdo Baksi och finns även som event på Facebook med mer information.

Nordstedts lokaler ligger på Tryckerigatan 4 i Stockholm. Eventet pågår mellan klockan 12:00 och 13:00, och utgör en bra möjlighet för alla som visa sitt stöd för den svenska samvetsfången Gui Minhai.