VIKTIGT: Hela EU stödjer Sverige om Gui Minhai

6 februari, 2018

Det är inte bara i Sverige som våra myndigheters ”tysta diplomati” i fallet Gui Minhai kritiserats. Under en längre tid har diplomater från andra europeiska länder försökt övertyga det svenska utrikesdepartementet att utfärda tuffare officiella uttalanden gentemot Kina angående hanteringen av Gui.

Vid många europeiska ambassader i Peking ses fallet Gui Minhai nämligen inte bara som ett svenskt fall, utan som ett fall för hela EU. I en artikel för Expressen kan jag nu – efter stor hjälp från tyska Süddeutsche Zeitung – avslöja att den tyska ambassadören garanterar att hela EU stödjer Sverige på denna punkt:

Mina källor i Peking har under en tid vittnat om hur diplomater från andra EU-länder försöker övertala Sverige att utfärda skarpare offentliga uttalanden för att sätta press på Kina. Frustrationen har varit stor från många håll, där Guis öde inte främst ses som ett svenskt fall utan som ett fall för hela EU. Sverige har dock länge stretat emot och inte velat konfrontera Kina öppet.

Ikväll tog så den tyska ambassadören Michael Clauss bladet från munnen. ”Att Kinas myndigheter behandlar en EU-medborgare på detta vis saknar tidigare motsvarighet. Det finns en utbredd rädsla för att dessa brott mot internationella lagar, samt vägran att tillåta konsulär hjälp, även kan drabba andra EU-medborgare i framtiden”, sa Clauss till Süddeutsche Zeitung.

Tillsammans med den tyska tidningen kan Expressen som första publikation återge ambassadörens ord. Clauss underströk även att samtliga europeiska länder med närvaro i Kina står bakom Sverige på denna punkt. Är det verkligen så illa att Tyskland har behövt springa svenska myndigheters ärenden genom att försäkra stöd för Gui Minhais sak?

Den tyska ambassadörens uttalanden kommer efter att kinesiska utrikesministeriet under tisdagen höjde tonen väsentligt.

Som jag skrev om tidigare under dagen här på InBeijing, så avfärdades Margot Wallströms krav på att Gui ska släppas fri som ”oansvarigt” av utrikesministeriets talesman Geng Shuang. Han uppmanade också Sverige att ”inse allvaret” i situationen, samt beskyllde icke namngivna svenska individer för att bete sig ”vanhedrande”.

Geng Shuangs utbrott mot Wallströms rimliga krav verkade vara droppen som fick bägaren att rinna över för den tyska ambassadören.

Sverige har nu alltså hela EU i ryggen; inte bara i hemlighet utan även uttalat officiellt. Läs hela min artikel via Expressens hemsida för ytterligare information om vad som kan ske härnäst.

Kinamedias nya artiklar direkt till din inkorg

Gör som 764 andra, prenumerera du med.

Translate article

Go toTop