BREAKING: Det blir ingen kinesisk hamn i Lysekil

I dag meddelade de konsulter som anställts av de kinesiska företag som velat investera i Nordens största hamn i Lysekil på västkusten att projektet inte blir av.

Detta skriver Bohuslänningen, som hänvisar till att konsulterna fått ett negativt besked av de kinesiska investerarna vad gäller finansieringen.

Projektet har varit skandalomsusat sedan första början. Själv har jag bland annat skrivit utförligt i såväl Fokus som här på InBeijing om de nära band som de kinesiska investerarna har till landets regim.

”Det blir ingen djuphamn i Lysekil. De kinesiska investerarna har beslutat att avbryta projektet”, skriver Bohuslänningen på sin hemsida och lovar uppdatera texten med nya uppgifter.

Uppdatering:

Enligt Bohuslänningen har de stora protesterna som omgärdat projektet varit till avgörande betydelse för att de kinesiska investerarna drar sig ur. Tidningen skriver följande:

Protesterna var omfattande och för bara någon vecka sedan lämnades namnunderskrifter mot djuphamnen in.

Men nu har kineserna alltså avblåst hela satsningen.

Enligt ett pressmeddelande är det just de massiva protesterna som lett till att kineserna drar sig ur projektet, innan det ens hade blivit lite verklighet.

Till saken hör att Preemraff äger marken där djuphamnen skulle byggas. De hade inga planer på att sälja eller ens hyra ut marken.

Ett beslut som visar att det svenska civilsamhället fortfarande inom demokratins ramar har möjlighet att stå upp emot icke-transparenta kinesiska investeringar.

Det var också allmänhetens missnöje och motstånd som i december satte stopp för planerna på ett nytt, 11 000 kvadratmeter stort kinesiskt generalkonsulat i Stora Torp vid Delsjöområdet i Göteborg.

Foto över Brofjorden, där den kinesiska hamnen var planerad att ligga, nyligen tagen med drönare av Anders Frick.