Fler kopplingar mellan Kinas regim och investerare i Lysekil

21 januari, 2018

Jag har tidigare skrivit om de nära kopplingar som företaget Sunbase ägare Gao Jingde har till Kinas kommunistparti. Sunbase är alltså det företag som, tillsammans med China Communications Constructions Company (CCCC), vill bygga i Nordens största hamn i Lysekil.

Dock har CCCC:s koplingar till Kinas regim knappt alls skildrats i svensk press, trots att företaget styrs direkt av State-owned Assets Supervision and Administration Commission of the State Council (SASAC), som är en särskild kommission under Kinas statsråd.

Det handlar alltså om ett företag med ännu närmare band till kommunistpartiet än Sunbase, då CCCC de facto till 63 procent ägs av den kinesiska staten.

Trots att resterande andel av företaget sedan 2006 varit listat på börsen i Hongkong så har kommunistpartiets inflytande över CCCC på senare tid ökat betydligt, som en konsekvens av president Xi Jinpings ambition att stärka kontrollen över Kinas statliga företag.

I veckan rapporterade The Globe and Mail att CCCC i slutet av fjolåret meddelade sina aktieägare att man planerar upprätta en particell inom företaget, vilket skulle ge kommunistpartiet en direkt ledande roll över såväl beslutsfattning som operativ verksamhet:

In a filing with the Hong Kong Stock Exchange dated Oct. 30, 2017, the Beijing-based construction giant said it is making room inside its corporate structure for a Communist Party section in which the party ”organization shall play the core leadership role and core political role, providing direction, managing the overall situation.”

A multitude of state-owned enterprises have been adding the Communist Party to their corporate structures in recent months, giving what appears to be a supporting role to the entity that heads China’s authoritarian state.

Detta har fått varningsklockor att ringa i Kanada, eftersom CCCC vill förvärva Aecon, ett av landets största byggföretag. Detta har i sin tur fått kanadensiska parlamentsledamöter att sätta press på premiärminister Justin Trudeau att stoppa affären.

Inrättandet av en particell i CCCC visar på den fortsatt nära relationen mellan företaget, kommunistpartiet och den kinesiska statens intressen, menar bland andra Tony Clement, som sitter i Kanadas parlament och tidigare även varit landets industriminister.

”Det står klart att Kanadas nationella intressen kommer underordnas en utländsk auktoritär stat och dess styrande parti”, säger Clement enligt The Globe and Mail.

Tidningen uppmärksammar även hur flera kanadensiska byggföretag uppmanar regeringen att stoppa affären med Aecon, eftersom CCCC har en mycket tveksam historik vad gäller såväl korruption som säkerhet och arbetarskydd.

Förutom parlamentsledamöter och byggföretag, så har även Kanadas säkerhetstjänst varnat för att låta CCCC ta över ett av landets största byggföretag. Enligt säkerhetstjänsten fungerar företag som helt eller delvis ägs av den kinesiska staten inte bara som affärsenheter, utan förser ofta även kommunistpartiet med såväl teknologi som underrättelseinformation från de länder där de är verksamma.

CCCC var till alldeles nyligen förbjudet att bjuda på byggprojekt initierade av Världsbanken på grund av tidigare olaglig och bedräglig verksamhet. Exempelvis har CCCC haft en viktig roll i Kinas militarisering av Sydkinesiska havet genom byggnationen av konstgjorda öar långt från kinesiska territorialvatten.

I det konsortium som vill bygga Nordens största hamn på den svenska västkusten finns alltså inte bara Sunbase uttalat patriotiska ägare Gao Jingde, som sedan 1993 suttit i Kinas överhus och har en nära relation till landets militär. Där finns även CCCC, som ägs av den kinesiska staten och vars operativa verksamhet styrs av en particell.

I Kanada är detta nog för att parlamentariker, branschföretag och säkerhetstjänst ska utfärda skarpa varningar. I Sverige har det dock ännu inte lett till något tillnärmelsevis lika omfattande ifrågasättande.

Som GT i helgen konstaterade så varnade Moderaternas partiledare Ulf Kristersson nyligen under Folk och Försvars rikskonferens för Kinas växande internationella ambitioner och geopolitiska roll.

Detta gör, enligt GT, att Kristersson är ”ljusår före” sina politiska kollegor att se det ”som övriga världen ser, men som övriga Sverige inte riktigt verkar ha insett än”.

Och visst är det märkligt att inte fler politiker, medier eller aktörer ur civilsamhället med full kraft varnar för Kinas ambition att bygga Nordens största hamn i Sverige, då kopplingen till kommunistpartiet knappast kunde ha varit tydligare.

Kinamedias nya artiklar direkt till din inkorg

Gör som 765 andra, prenumerera du med.

Translate article

Kinamedias nya artiklar till din inkorg helt gratis

Gör som 765 andra, prenumerera du med.