Uttalande av Margot Wallström om Gui Minhai

(Källa bild ovan: Google Images)

Precis nyss gjorde utrikesminister Margot Wallström ett uttalande om den svenska förläggaren Gui Minhai, som i helgen kidnappades av kinesiska säkerhetsagenter under en tågresa till Peking, i sällskap av två svenska diplomater.

I uttalandet – det första via Utrikesdepartementets egna kanaler sedan Gui Minhai kidnappades i lördags – framför Wallström äntligen öppet sin ”förväntat”om att Gui ska friges.

Hela uttalandet, som kan läsas via UD:s hemsida, ser ut som följer:

Vi ser med största allvar på att den svenske medborgaren Gui Minhai utan närmare förklaring greps av kinesiska myndigheter under en pågående konsulär stödinsats i lördags.

Kinas ambassadör i Stockholm har både i lördags och igår kallats upp till UD.

Som framgått av medieuppgifter var Gui Minhai vid gripandet i sällskap av diplomatisk personal som agerade för att konsulärt bistå en svensk medborgare i behov av läkarvård. Det var helt enligt grundläggande internationella regler som ger oss rätt att ge våra medborgare konsulärt stöd.

De kinesiska myndigheterna har vid upprepade tillfällen försäkrat oss om att Gui Minhai är en fri man sedan han frisläpptes efter avtjänat straff för ett trafikrelaterat brott och att vi kan ha de kontakter som önskas med vår medborgare.

Vi förväntar oss att vår medborgare omedelbart frisläpps och ges möjlighet att träffa svensk diplomatisk och medicinsk personal.

Det är ett mycket bra uttalande, som borde ha kommit tidigare och nu behöver backas upp med konkreta handlingar. Exempelvis skulle man kunna försöka få EU-delegationen i Kina – eller andra utländska organisationer – att ställa sig bakom liknande krav.

För samtidigt ger kinesiska myndigheter ger inga signaler på att hörsamma kraven. Som jag skrev tidigare i dag, så beskyllde det kinesiska utrikesministeriet vid en presskonferens svenska diplomater för att ha brutit mot kinesisk lag genom att försöka Gui Minhai söka läkarhjälp vid Sveriges ambassad i Peking.

Vidare skrev den nationalistiska tabloiden Global Times, som ges ut av kommunistpartiets språkrör Folkets Dagblad, för några timmar sedan en arg ledarartikel i ämnet med rubriken ”Western media has no right to interfere in China’s judicial process”.

Saxat från artikeln:

The Western media still wants to wield their hegemonic discourse power to manipulate the judgment of sensitive information about China and therefore continue to attack China’s political system.

Regardless of his nationality, Gui’s activity in China must follow the law and cannot undermine China’s national interests.

The Chinese police have the right to investigate him if he breaks the bottom line. No external force can thwart the process of justice.

Western media reports are guided by ideological logic, but China follows legal reasons in handling its own affairs. This is a diversified world.

Det ska nu bli intressant att se om Utrikesdepartementets öppna krav på Gui Minhais frigivning ger annorlunda resultat än den tysta diplomati som har fått dominera sedan hans försvinnande i oktober 2015.