Rösta på människorättspris till kinesisk advokat

28 augusti, 2017

Det holländska utrikesdepartementet delar sedan 2008 varje år ut priset Human Rights Tulip till någon som kämpat för mänskliga rättigheter under svåra förhållanden eller på ett innovativt vis.

I dag startade omröstningen mellan de tio kandidater som nominerats till årets pris. Bland dem finns den kinesiska människorättsadvokaten Wang Quanzhang, som varit försvunnen sedan han sommaren 2015 kidnappades som en del av det så kallade ”709-nedslaget”.

Under detta nedslag försvann omkring 300 människorättsadvokater och aktivister på bara ett par veckor. Många av dem har utsatts för medeltida tortyr innan de tvingats erkänna påhittade brott på statlig kinesisk tv, något som jag skrivit om flera gånger här på InBeijing samt i ett långt reportage för magasinet Advokaten.

Wang är dock den enda av de som fördes bort sommaren 2015 som inte hörts av över huvudtaget. Vare sig hans advokater eller familj har fått träffa Wang, som heller inte tillåtits att kommunicera med omvärlden på något vis. Han har sannolikt utsatts för svår tortyr under sin fångenskap, vilket till och med fått Wangs fru att ifrågasätta huruvida han fortfarande lever.

Om Wang vinner Human Rights Tulip innebär det mer internationell uppmärksamhet kring såväl hans fall som den pågående politiska kampanjen mot civilsamhället i Kina i stort, vilket är nödvändigt för att sprida kunskap och samtidigt sätta press på de kinesiska myndigheterna.

Tidigare incidenter har nämligen visat att Kinas myndigheter är känsliga för kritik från det internationella samfundet vad gäller förföljelsen av landets människorättsadvokater.

Klicka på bilden för att rösta på Wang Quanzhang visa holländska utrikesdepartementets hemsida.

Wang grundade också NGO:n China Action tillsammans med den svenska aktivisten Peter Dahlin, som förra året utvisades från Kina efter att även han kidnappats och under tre veckors tid förhörts i ett av Kinas ”svarta fängelser”. (Mer om detta i min intervju med Peter Dahlin.)

För mer information om Wangs arbete och personlighet, läs denna artikel i The Guardian som Peter Dahlin skrev i fjol tillsammans med kollegan Michael Caster, som även han var involverad i China Action.

Jag röstade just på Wang Quanzhang, som fått utstå två års fångenskap för att ha vigt sitt yrkesliv till att försvara utsatta individer mot kinesiska myndigheter. Det tog mig 20 sekunder, och är det minsta jag eller någon annan som bryr sig om mänskliga rättigheter i Kina kan göra.

Go toTop