Publicerat: Reportage om tortyr mot Kinas advokater

I senaste numret av svenska advokatsamfundets medlemstidning Advokaten finns ett långt reportage om mig om den utbredda tortyren mot människorättsadvokater i Kina.

President Xi Jinpings kampanj för att tvinga Kinas civilsamhälle att rätta in sig i ledet kulminerade sommaren 2015, då närmare 300 advokater och aktivister greps i ett enda svep.

Flera av dem sitter fortfarande fängslade utan rättegång, och som jag skildrar i artikeln så har många av de som släppts utsatts för grymmast tänkbara tortyr:

Efter att Li Heping dömts till ett villkorligt fängelsestraff under en hemlig rättegång vid slutet av april, kunde han slutligen återse sin familj efter att ha varit inlåst i drygt 600 dagar. Men det var en förändrad man som kom tillbaka hem. Tortyren hade fått Li Heping att ”åldras 20 år” enligt vänner. Hans fru var chockad över att knappt känna igen sin utmärglade make, vars kvarvarande hår blivit helt vitt.

Under fångenskapen hade Li Heping utsatts för tvångsmedicinering, svält, misshandel, elchocker, sömnbrist och dödshot. Vid ett tillfälle låstes fot- och handleder fast en hel månad i sträck med bojor som sin tur länkades samman av en kort järnkedja. Anordningen gjorde att Li Heping inte kunde räta på kroppen ens i liggande ställning.

Och då var Li Heping ändå vid bättre tillstånd än sin bror, Li Chunfu, även han människo­rättsadvokat som försvann sommaren 2015 och släpptes tidigare i år. Li Chunfu kunde då inte tala i hela meningar, muttrade ofta för sig själv och diagnostiserades snart med schizofreni.

Tortyr har alltid förekommit inom det kinesiska rättsväsendet. Men tortyren har under de senaste nått nya höjder i och med systematisk användning inte bara mot aktivister, utan även mot delar mot själva rättsväsendet då man också torterar landets advokater.

Tortyren möjliggörs vidare av en ny form av anhållan som kallas ”övervakning på bestämd ort”, och innebär att polis eller säkerhetstjänst kan hålla en misstänkt individ helt isolerad från omvärlden i upp till sex månader. (Och ofta försvinner de misstänkta längre än så.)

Denna övervakningsform bryter mot flera internationella lagar och har upprepade gånger fördömts av såväl FN som internationella organisationer och flera diplomatiska beskickningar. Trots detta fortsätter Kina att använda ”övervakning på bestämd ort” för att plocka in besvärliga individer utan någon som helst juridisk process.

Även två svenskar – Gui Minhai och Peter Dahlin – har anhållits under dessa premisser. Dahlin beskriver situationen närmare i artikeln, som även innehåller kommentarer från Gabriella Augustsson, ambassadråd vid Sveriges ambassad i Peking, som inte svara rakt ut på om Sverige planerar fördöma övergreppen mot kinesiska advokater eller Gui Minhai.

Läs artikeln direkt här nedan, i större version via Scribd eller som text på Advokatens hemsida.