Publicerat: Min intervju med Peter Dahlin

Tidigare i år var jag i Chiang Mai och besökte Peter Dahlin för intervjuer till mitt pågående bokprojekt. Dahlin flyttade till norra Thailand efter att han utvisades från Kina i januari 2016. Innan dess blev han kidnappad av kinesiska säkerhetsagenter och spenderade 23 dagar i ett av landets så kallade ”svarta fängelser”.

Magasinet Amnesty Press har nu valt att publicera delar av min intervju på sex sidor i sitt senaste nummer, vilket därmed är den längsta intervjun som Dahlin gett till svenska media.

I artikeln pratar Peter om såväl sitt arbete med människorättsadvokater i Kina, som säkerhetspolisens räd mot hans hutongbostad i Peking en kall vinternatt i januari. Vi får veta hur hans NGO var organiserad, samt hur han behandlades under fångenskapen.

Han berättar närmare om vilka metoder som användes under de långa förhören och vilken taktik Peter hade för att bemöta förhörsledarna. Han passar även på att dela ut en känga till ambassaden för deras hantering av hans eget och Gui Minhais fall.

Läs hela intervjun nedan, i större version via Scribd eller genom att ladda ner hela senaste numret av Amnesty Press via deras hemsida: