SVT Aktuellt om repression och framtvingade erkännanden i Kina

Nyligen här på InBeijing har jag skrivit om hur kritik mot Kina blir allt vanligare i svensk media, samt den obehagliga trenden med framtvingade erkännanden i tv som en del av den växande repressionen i Kina.

Och under gårdagen körde SVT:s Aktuellt ett flera minuter långt inslag om just det allt hårdare samhällsklimatet i Kina med fokus på dessa ”erkännanden” i statlig tv som under Xi Jinping drabbats dussintals individer, bland annat svenskarna Peter Dahlin och Gui Minhai.

Aktuellts inslag är bra och tvekar inte att påpeka hur Gui Minhai är svensk medborgare som suttit i kinesisk fångenskap sedan oktober. Man framhäver också med största tydlighet att dessa ”erkännanden” inte är genuina utan har tvingats fram.

wang yu svt aktuelltAktuellt visar utdrag av Wang Yus erkännanden under gårdagen. Klicka på bilden för att titta på SVT Play. Inslaget om Kina börjar från och med minut 16.

Inslaget följs av ett kort inslag med journalisten och tidigare Kina-korrespondenten Ola Wong som på ett bra och balanserat vis förklarar hur repressionen i Kina förvärrats under Xi Jinping, och att framtvingade erkännanden är ett maktverktyg som kinesiska kommunistpartiet använt sig av sedan 1930-talet.

Positivt att se hur allt fler svenska medier till slut börjar uppmärksamma den oroande utvecklingen i Kina. Men det behövs fortfarande att rapporteringen blir såväl vanligare som mer allvarsam och korrekt.