Ännu ett framtvingat erkännande på kinesisk tv

3 augusti, 2016

Jag har tidigare här på InBeijing skrivit om hur svenskarna Peter Dahlin och Gui Minhai under årets gång tvingats avlägga framtvingande erkännanden på kinesisk tv. ”Erkännanden” av denna sort sker nu med en sådan regelbundenhet att de nästan slutat skapa rubriker.

Senast i raden är advokaten Wang Yu, som nu i veckan släpptes efter ett år i fångenskap utan åtal eller rättegång, sedan hon i en video sagt att ”utländska krafter” använt hennes tidigare advokatfirma Fengrui för att ”underminera Kinas myndigheter”. Bland annat Washington Post rapporterar:

Wang told Oriental Daily she and her colleagues were trained by unspecified foreign forces to ”attack” and ”smear” the Chinese government. The training sought to instill ”Western universal values and notions of democracy and human rights.”

Wang, who has been held without trial for a year, then goes on to accuse these forces, not Chinese authorities, of holding her hostage. “They used my family and I, taking us hostage to smear the party and attack the Chinese government,” she says.

One of the strangest sections of the interview is when Wang, who has devoted much of her career to human rights, denounces a European human rights award she won.

Oriental Daily är den tidning i Hongkong som först publicerade den ”exklusiva” intervjun med Wang Yu, vilken senare spreds till otaliga statliga medier i Kina. I videon lovar hon alltså att inte acceptera utmärkelser eller priser från utländska organisationer för sitt arbete, med motiveringen ”jag är kines, och jag accepterar endast den kinesiska regeringens ledarskap”.

Detta kommer påpassligt sedan Wang i början av juli tilldelades Ludovic Trarieux International Human Rights Prize, och sedan American Bar Association just tillkännagivit att de kommer belöna Wang med ett internationellt pris för hennes kamp för mänskliga rättigheter.

Wang säger sig vidare ångra ”opassande utlåtanden” i tidigare intervjuer med utländska journalister, och bedyrar vidare att nu vill lägga det förflutna bakom sig och ”inte längre kommer låta sig utnyttjas” av fientliga eller utländska krafter. Samtidigt beskyller hon sina kollegor i Fengrui för att vara ute efter efter rikedomar och kändisskap.

Med tanke på att bland andra Peter Dahlin och Lam Wing-kee nyligen trätt fram och berättat att de tvingats avlägga liknande ”erkännanden” under hot så råder det knappast några tvivel att även Wang Yus framträdande är fabricerat. Vidare har varken Wangs familj eller advokater underrättats om hennes frisläppande, och de har heller ännu inte fått träffa henne.

wang yuWang Yu ska nu enligt uppgift vara ”fri” efter ett år i fångenskap och ett framtvingat erkännande på tv.

Under det senaste året har allt fler ”erkännanden” börjat dyka upp på kinesisk tv.

Förutom de redan två nämnda svenskarna och flera av deras kollegor har advokaten Zhang Wei tvingats erkänna sitt samröre med utlänningar efter att ha erbjudit laglig hjälp till kristna, och journalisten Wang Xiaowei erkänna att han orsakat Kinas börskrasch genom sin rapportering.

Andra uppmärksammade fall av framtvingade erkännanden på tv innefattar Huang Liqun, Gao Yu, Chen Yongzhou, Ilham Tohti och Charles Xue.

Videon med Wang kommer dessutom bara ett par veckor efter att Zhao Wei, en 24 år gammal praktikant inom juridik, avlagt ett misstänkt erkännande via South China Morning Post där hon säger sig ångra sin aktivism och sitt yrkesval.

Wang Yus fall ges särskild uppmärksamhet eftersom hon var den första av närmare 300 advokater som anhölls i en enda svepande operation under juli i fjol. Hon försvann efter att mitt i natten ha skickat ett textmeddelande till sin vän om flera okända män höll på att bryta sig in i hennes bostad, vars elektricitet och internet plötsligt stängts av.

Tre månader senare – alltså oktober 2015 – syntes Wang Yu i tv för första gången då hon bröt ihop tillsammans med sin man Bao Longjun efter att de fått beskedet att deras sextonårige son arresterats då han ”olagligen” försökt fly till Burma eftersom hans pass beslagtagits.

Efter sitt ”erkännande” har Wang Yu nu chansen att för första gången på över ett år återse sin son och sina övriga familjemedlemmar. Den ynnesten har inte de minst 16 advokater som anhölls förra sommaren och nu väntar på rättegång för omstörtande verksamhet, bland annat Fengruis ordförande Zhou Shifeng.

Kinamedias nya artiklar direkt till din inkorg

Gör som 765 andra, prenumerera du med.

Translate article

Kinamedias nya artiklar till din inkorg helt gratis

Gör som 765 andra, prenumerera du med.