Mer information om anhållen svensk NGO-ordförande i Kina

Under gårdagen skrev jag ett kort inlägg om en svensk ordförande för en NGO här i Kina som anhållits av kinesiska myndigheter för att ha utgjort ett ”hot mot nationell säkerhet”.

Mannen i fråga heter Peter Jesper Dahlin, men har också använt sig av namnet Peter Beckenridge, som jag skrev ut i går. Han har bott i Kina sedan 2007 och blev 2009 medgrundare till en NGO vid namn Chinese Urgent Action Working Group, som bland annat utbildar advokater och forskar om utvecklingen för mänskliga rättigheter.

Dahlin ska ha gripits av polis redan 3 januari vid Pekings flygplats, då han planerade att resa till Thailand. Sedan dess har vänner och bekanta inte talat högt om fallet i tron att tyst diplomati skulle kunna leda till att Dahlin släpptes fri. Men den chansen verkar nu ha passerat, säger en tidigare kollega till New York Times.

Anklagelserna mot Dahlin är fortfarande oklara. Det ska som sagt handla om att han på något vis hotat Kinas nationella säkerhet, men vid en presskonferens under gårdagen sade utrikesministeriets talesman Hong Lei att han ”inte kände till” fallet. Det finns farhågor för att Dahlin kommer anklagas för ett ekonomiskt brott som svepskäl för åtal.

New York Times skriver vidare att svenska utrikesministeriet verkar förlita sig på tyst diplomati i frågan, även om det inte har haft något som helst resultat vad gäller den svenske förläggaren Gui Minhai baserad i Hongkong, som kidnappades av kinesiska myndigheter i fjol och nu varit borta i tre månader:

The Swedish Ministry for Foreign Affairs was muted about the case. Veronica Nordlund, a press officer for the ministry in Stockholm, said that a Swedish man in his mid-thirties had been detained in China, and that the embassy was working on the case. Ms. Nordlund did not identify him as Mr. Dahlin or comment on where he is being held or under what conditions.

The most pressing concern of Mr. Dahlin’s family was that he receive his medicine for Addison’s disease, his brother, Jonas Dahlin, said by telephone from Thailand, where he lives for part of the year. “Without it he will die,” Jonas Dahlin said.

“The foreign ministry has been told he’s receiving the medicine,” he said. “But they don’t know where he is, or even if he’s still in Beijing, and they haven’t been able to see him.”

The Swedish government is also grappling with the disappearance of Gui Minhai, a Swedish citizen who was a publisher in Hong Kong, who disappeared while in Thailand. Mr. Gui and his associates published books that offered salacious, and often far-fetched, stories about China’s leaders, and their supporters believe that mainland authorities have detained them.

Vad gäller Gui Minhai så har den ”tysta diplomatin” även gjort Sverige till ett skämt i internationell media, särskilt som Storbritannien, EU och USA flera gånger tagit upp fallet med de kidnappade förläggarna i Hongkong.

Mitt tidigare inlägg ”Sverige blir ett skämt efter ännu en kidnappning i Hongkong” – som delats 400 gånger och lästs över 5 000 gånger – visar hur utländska journalister skämtar om ett Sverige som övergett sina utrikespolitiska principer.

Vidare beskrivs gripandet av utlänningen Dahlin som en klar upptrappning av den kampanj som Kinas myndigheter under de senaste sex månaderna fört mot företrädare för mänskliga rättigheter.

Sedan sommaren har hundratals advokater gripits, och Dahlin var bara en av fyra förespråkare för mänskliga rättigheter som arresterades i Kina förra veckan.

Vi har nu alltså två stycken svenska medborgare som frihetsberövats i Kina, en förläggare och en ordförande för en NGO som arbetar för mänskliga rättigheter. Svenska myndigheter vet inte var någon av dem befinner sig, och en av dem har varit bort i tre månader.

Blir spännande att se hur väl den ”tysta diplomatin” kommer att fungera.

UPPDATERING: Se nedan för ett uttalande från Chinese Urgent Action Working Group. Finns även i större version via Scribd: